Барвисті дива

Прогулюючись зоопарком в останні осінні дні, відвідувачі милуються одягненими в золоті й багряні шати деревами. А чи задумувався кожен над питанням чому листя восени жовте і червоне?

Сьогодні хотілося б розповісти про те, що робить листя дерев та кущів такими красивими – про барвники, які в них є.

Мабуть, усі знають про хлорофіл, який надає листям зеленого кольору. Саме в молекулах хлорофілу під дією сонячного світла відбувається фотосинтез – з води і вуглекислого газу утворюються вуглеводні і кисень. Вуглеводні – це целюлоза, яка є будівельним матеріалом всіх складових частин рослин, сахароза і фруктоза, які надають плодам солодкого смаку, крохмаль, що є у картоплі, та інші. Фотосинтез проходить лише при певних фізичних умовах – при належних температурі й освітленні.

Коли восени день скорочується, а температура падає, фотосинтез сповільнюється, а з часом припиняється. Молекули хлорофілу під дією світла руйнуються, зелений колір зникає, листя стає жовтим.

Жовтий колір листю надають каротиноїди – каротини й окислені форми каротинів ксантофіли – лютеїн та віолоксантин. Вони є і в зеленому листі, але тоді їх колір маскує хлорофіл. Каротиноїди відіграють допоміжну роль у фотосинтезі, розширюючи спектр світла, що поглинається при цьому. Каротиноїди обумовлюють колір не тільки осіннього листя, але й жовтих квітів, фруктів та овочів.

А червоний, рожевий, багряний, вишневий колір листям надають барвники антоціани. За хімічним типом вони є глюкозидами. На відміну від жовтих пігментів, у зелених листах їх немає, вони утворюються лише восени, під дією світла при зниженні температури. Ці барвники обумовлюють блакитний, рожевий, червоний, синій, фіолетовий кольори квітів, а також ягід – смородини, вишень та інших.

Всім відомо, що вбираючись в осінні барви дерева, таким чином готуються до зими. Коротші дні дають знати внутрішньому годиннику дерева про те, що надійшов час поступово припиняти постачання води і поживних речовин до листя. Кожний листочок у відповідь утворює при основі стебла перегородку. Вона за складом подібна до корка і блокує обмін речовин між листком та стовбуром. Через це листок врешті-решт опадає.

Ось так дуже коротко можна відповісти на запитання: чому восени листя жовте і червоне?

Хочеться зауважити, що листопад в зоопарку є дивовижним видовищем. Кружляючи в повільному хороводі, листя опадає на землю, засипаючи її різнобарвними килимами. І з кожним днем, який наближає закінчення осіннього сезону, можна спостерігати все частіше таке явище.

Тож, незабудьте відвідати Миколаївський зоопарк, щоб поринути в осінню палітру кольорового листопаду!

Осінь1

Осінь2

Осінь3