День народження Сакури

18 листопада 2020 року свій день народження святкує самиця яка (лат. Bos mutus (grunniens) на ім'я Сакура, їй виповнюється 6 років. Народилася вона у Миколаївському зоопарку, її батьки - самець Спартак та самиця Сільва. Співробітники зоопарку розповідають, що ім'я іменинниці підбирали довго. Хотіли, щоб воно було пов'язане із східним колоритом. Так після довгих роздумів і вирішили назвати Сакурою.

За характером Сакура спокійна та урівноважена тварина. У 1,5 роки стала мамою. Для співробітників зоопарку – це стало сюрпризом, тому її дитинча назвали Сюрприз. А 18 серпня 2017 року Сюрприз поїхав до Біосферного заповіднику «Асканія-Нова».

Мешкає наша іменинниця разом в одному вольєрі із своїми батьками. Він знаходиться навпроти вольєру з тапірами.

Як (Bos mutus (grunniens) - ссавець з родини Бикових. Батьківщина яка - Тибет. Дикі яки мешкають на альпійських луках та високогірних пустелях.

Яки мають густу та рівну шерсть, що утворює своєрідну «спідничку», яка доходить до землі та уберігає тварину від застуди під час відпочинку на холодній землі та на снігу. У негоду під «спідничку» ховається маля. Також в завірюху яки ховають самок з малюками у середину стада, так вони захищають їх від негоди. Дикі яки мають виключно чорне забарвлення, домашні бувають бурими та біло-плямистими. Яки мають дуже добре розвинутий нюх; зір та слух звичайно слабший у них. Ноги у яків коротші і товстіші, ніж у корови.

Як — незамінна в'ючна тварина, може переносити вантажі вагою до 150 кг, легко долаючи круті схили. Яки перевозять важкі вантажі там, де коні дуже швидко стомлюються; ними можна зорати землю там, де не проходять трактори. Самиця яка дає усього 2-3 л молока на добу, але його жирність 6-7 %, що в 2 рази більше, ніж в коров'ячого. З жирного і смачного молока яків роблять сметану, масло. З шерсті яка виготовляють теплі речі. Стада цих копитних не потребують догляду, вони не бояться вітрів і лютих морозів.

Ми запрошуємо усіх бажаючих на прогулянку до Миколаївського зоопарку, щоб привітати з днем народження Сакуру та побачити на власні очі цю цікаву тварину…

 Як1