Міжнародний день ягуара

29 листопада, відзначається Міжнародний день ягуара(International Jaguar Day). Це свято було засноване у 2018 році.

Мета свята - привернути увагу до вразливого природного стану цього хижака, найбільшого хижака Південної Америки.

Ягуари (лат.Panthera onca) - воістину дивні тварини, які мають безліч унікальних особливостей, які невластиві іншим звірам. Слово "ягуар" бере свій початок від мови індіанців гуарані, які здавна поклонялися цій тварині. Культ ягуара процвітав і в інших племенах. Іноді доходило до того, що новонародженим дітям прив'язували спеціальні дощечки, які робили схожими на ягуарів. У сучасному світі ягуарам ніхто не поклоняється і їх не вважають богами. Але їх досі вважають третім за розміром у світі (після лева і тигра) і найбільшим в Новому світі представником родини котячих. Цей сильний звір заслужив репутацію найлютішого хижака джунглів, тому що він має найпотужніші щелепи серед великих кішок.

У дикій природі ягуари живуть від Мексики до півночі Аргентини. На значній частині свого ареалу цей вид майже або повністю винищений. Зіграли свою роль зміна людьми природних середовищ існування ягуарів, промисел заради цінної шкури, а також відстріл скотарями, що побоювалися за безпеку своїх стад.

   В Миколаївському зоопарку мешкає шість представників цієї великої кішки. Найстаршою є чорна самиця на ім'я Шеба, яка народилася в нашому зоопарку 3 травня 2001 року. Вона себе добре почуває та має титул тварини - довгожителя Миколаївського зоопарку. Самець Аміго народився 12 липня 2005 року, а прибув до нашого зоопарку 20 березня 2008 року із Харківського зоопарку.

   Самиця Шері - це дочка Шеби, яка народилася 16 вересня 2013 року.

   Діти Шері та Аміго - самець Чінгісхан та дві його сестри, які народилися 18 березня 2019 року. На теперішній момент всі вони мешкають разом та мають сильний сімейний зв'язок один з одним.

   За всю історію утримання ягуарів в Миколаївському зоопарку народилося 32 особини. Весь час цей вид тварин утримувався в приміщенні «Великі кішки» тому, що не було збудовано для них літніх вольєрів. Але з 28.10.2020 року почалася підготовка до будівництва нових сучасних літніх вольєрів. Тому ми сподіваємося, що в наступному 2021 ювілейному році новий комплекс «Острів звірів» буде збудовано.

Ягуар1 Ягуар2