Рік Білого Металевого Бика

За Східним календарем наш 2021 рік — це рік Білого Металевого Бика. Білий Металевий Бик є рішучим і працьовитим. Стихія металу наділяє його залізною волею, а білий колір – впевненістю в собі. Бик уособлює владу, родючість, силу.

   Символ 2021 року відрізняється величезною працьовитістю і старанністю, він може забезпечити благополуччя сім'ї. А за його простою зовнішністю ховаються розум і благородство. Однак спокійна вдача Бика поєднується зі запальністю та впертістю.

В Миколаївському зоопарку ви можете побачити символ року та загадати бажання, адже за китайським календарем Новий рік настане 12 лютого о 21:05. Триватиме він до 31 січня 2022 року.

Мешкають у нашому зоопарку : бізони (лат. Bison), зубри (лат. Bison bonasus), яки (лат. Bos mutus (grunniens).

Першим, з кого ми почнемо знайомство, це самець бізона на ім'я Буран, який народився в 2005 році у нашому зоопарку.

Бізони (лат. Bison) дуже близький до зубра вид, обидва види можуть без обмежень схрещуватися, даючи плідне потомство - зубробізони. Через це їх іноді розглядали як один вид. Ця надзвичайна тварина мешкає в лісостепу Північної Америки. Вид був винищений на більшій частині ареалу, зберігся в резерватах Канади і США.

По сусідству з бізоном мешкає у нас сімейство зубрів (лат. Bison bonasus). Це самець Мурко, який народився 24.04.2009 року, а приїхав до нас 20.04.2010 року із Києва, самиця Гая, що народилася 29.10.2009 року і приїхала 21.11.2013 року із Таллінна та їхня дочка Мурена, яка народилася 4 вересня 2020 року у Миколаївському зоопарку.

Зубри (лат. Bison bonasus) – це найбільші та найважчі тварини Європи. Вони зникли в дикій природі на початку XX століття і залишилися лише в зоопарках. У Червоній книзі їхній статус так і звучить – «зниклий в природі». В 1923 році у Німеччині у Франкфурті-на-Майні було створено Міжнародне товариство з охорони зубра, яке відшукало 53 особини в неволі. Саме вони й стали родоначальниками усіх сучасних зубрів біловезького підвиду, тобто тих, що знову живуть у нас в природі. На сьогодні в Україні мешкає приблизно 200 зубрів. Окремі популяції збереглися на Волині, Вінниччині, Київщині, Сумщині та в Карпатах.

Все потомство зубрів, отримане в Миколаївському зоопарку передається на утримання до інших зоопарків згідно Європейської програми збереження видів (ЕЕР) за усіма рекомендаціям та порадам зоологічного консультанта EAZA Дагласа Річардсона.

Поблизу із родиною зубрів утримується сімейство яків (лат. Bos mutus (grunniens): самець Спартак, самиця Сільва і їх доросла дочка Сакура. Вся родина мешкає разом в одному вольєрі. Він знаходиться навпроти вольєру з тапірами.

Як (лат. Bos mutus (grunniens) - ссавець з родини Бикових. Батьківщина яка - Тибет. Дикі яки мешкають на альпійських луках та високогірних пустелях. Яки мають густу та рівну шерсть, що утворює своєрідну «спідничку», яка доходить до землі та уберігає тварину від застуди під час відпочинку на холодній землі та на снігу. У негоду під «спідничку» ховається маля. Також в завірюху яки ховають самок з малюками у середину стада, так вони захищають їх від негоди. Дикі яки мають виключно чорне забарвлення, домашні бувають бурими та біло-плямистими. Яки мають дуже добре розвинутий нюх; зір та слух звичайно слабший у них. Ноги у яків коротші і товстіші, ніж у корови.

   Кажуть, що всі ці тварини символізують силу, завзятість, надійність та спокій…

Миколаївський зоопарк запрошує всіх відвідувачів відвідати тварин, які є символом цього року, та загадати бажання !!!

Рік бика

 

Рік бика2

Рік бика3