Всесвітній день мавп

14 грудня - Всесвітній день мавп (World Monkey Day).

Свято Всесвітній дня мавп з'явилося як жарт серед студентів Мічиганського університету. Один із студентів зазначив в календарі свят дату 14 грудня як День мавп. Сталося це в 2000 році. Тоді жартівлива витівка завершилася жартівливим же святом, відзначеним студентами. Однак, як це часто трапляється, жарт поступово переріс в традицію, а інтернет зробив її всесвітньою. Художник Кейсі Сорроу разом зі своїм другом почали використовувати ідею цього свята в своїх художніх роботах і коміксах, що тільки сприяло поширенню свята спочатку в США, а потім і в інших країнах.

Поступово гумористичний відтінок святкування, коли учасники заходів одягалися в костюми мавп і наслідували їм, почав набувати нових рис і форм. Цей виток розвитку стався, в першу чергу, завдяки зоологам і працівникам зоопарків, які стали готувати до Всесвітнього дня мавп святкову програму, що поєднувала в собі пізнавальний аспект нарівні з гумористичним. Свято не носить офіційного міжнародного статусу і не є державним та національним святом будь-якої країни.

Мета створення Всесвітнього дня мавп - поширення інформації про приматів та прояви любові та догляду за ними.

   Під словом «мавпи» звичайно розуміють всіх, за винятком людини, представників ряду приматів (Primates)

Мавпи - жваві, веселі й кмітливі тварини. Вони – найближчі родичі людини серед усього тваринного світу, власне, людина і мавпи відносяться до одного ряду.   Свої почуття вони виявляють так само, як людина: сміються, плачуть, радіють, гніваються, дивуються.  

   Миколаївський зоопарк теж утримує цих симпатичних тварин. Загальна колекція приматів у Миколаївському зоопарку нараховує до 90 особин, які відносяться до15 видів. У нашому зоопарку мешкають такі сім'ї: звичайних шимпанзе (лат. Pan troglodytes), мандрилів (лат. Mandrillus sphinx), сіамангів (лат. Hylobates syndactylus), бурих капуцинів (лат. Cebus apella), зелених мартишок (лат. Cercopithecus aethiops), макак левохвостих (лат. Macaca silenus), чорно-білих варі (лат.Varecia variegata), червоних варі (лат.Varecia rubra), мангобеїв (лат. Cercocebus), лемурів котячих (лат.Lemur catta), едипових тамаринів (лат.Saguinus oedipus), саймірі (лат. Saimiri), ігрунок звичайних (лат. Callithrix jacchus) та дуже велике сімейство японських макак (лат. Macaca fuscata).

   На сьогоднішній день всі види мавп у нашому зоопарку розмножуються.

     Спеціалісти нашого зоопарку розробляють для мавп різноманітні раціони, в які входить все необхідне. А ще використовують креативний підхід в подачі меню, таким чином забезпечуючи зайнятість тварин, що утримуються в неволі. Які тільки «хитрощі» не придумують співробітники для розумних мавп: банани в картонних коробках, ягоди в пластикових пляшках, цікаві драбини та ліани з різного матеріалу. Відвідувачі можуть годинами спостерігати за нашими розумними сімейками мавпочок.

Сьогодні до Всесвітнього дня мавп у Миколаївському зоопарку в якості подарунку для наших мавпочок були приготовані різні смаколики (інжир, банани, яблука)…

Мавпи2

 

Мавпи3

Мавпи1