Міжнародні дні спостереження за птахами

Міжнародні дні осінніх спостережень за птахами проходять з 30 вересня по 1 жовтня. Це щорічна акція, яка проводиться у багатьох країнах світу понад 30 років. В акції можуть приймати участь всі бажаючі, як професійні орнітологи, так і просто любителі природи будь-якого віку. Мета спостережень за птахами – привернення уваги громадськості до проблеми збереження птахів, а також залучення якомога більшого числа спостерігачів за птахами. Про результати повідомляють до національних офісів (в Україні - офіс Товариства охорони птахів України, м. Київ), після цього дані спостережень відсилають до офісу Міжнародного товариства охорони птахів (Великобританія, Bird life international). Висновки акції публікують в національних та міжнародних орнітологічних журналах.

Цікавий і захоплюючий світ птахів! Вони відіграють важливе значення в природі – знищують багато комах-шкідників, наповнюють ліси своїм милозвучним співом. Птахи є важливим компонентом будь-якої екосистеми. А ще вони стали невід’ємною частиною людського існування. Саме з цих причин їм приділяється всіляка увага з боку людини, в тому числі й відзначенням спеціальних дат на міжнародному рівні.

Уже традиційно до осінніх спостережень за птахами активно долучилися юні біологи Миколаївського зоопарку. Діти ознайомились із багатою орнітофауною зоопарку, дізнались про види птахів та орнітологічний туризм. Юннати вчились спостерігати за птахами за допомогою біноклю, використовувати польові визначники птахів. Також діти використовували сучасні гаджети для вивчення птахів. Так, наприклад, юннати вчились розпізнавати птахів за голосами з допомогою звукозаписів.

А як ви провели Міжнародні дні спостережень за птахами?

Дні спостереження1

Дні спостереження2

Дні спостереження3