Всесвітній день журавля

Перший місяць осені багатий на екологічні свята. Так, у другу неділю вересня наша планета відзначає Всесвітній день журавля (World Crane Day). Цього року це свято припадає на 12 вересня. Почали відзначати День журавля в 2002 році в США.

Мета Дня журавля — привернути увагу міжнародної спільноти до проблеми збереження цих птахів. В якості організатора свята виступає Робоча група по журавлям Євразії за підтримки секретаріату Боннської конвенції (конвенція з охорони мігруючих видів диких тварин), Глобального екологічного фонду з охорони стерха (сибірського білого журавля) і його місцепроживань. Заходи з нагоди для журавля включають облік цих птахів під час міграції, проведення просвітницької роботи серед цільової аудиторії (мисливці, користувачі земельних паїв, тощо), організацію конференції, фотовиставок, тощо.

У багатьох народів журавель — символ вірності, щастя, довгого життя. Ці птахи відіграють помітну роль у культурі та мистецтві. В українському фольклорі журавель — символ весни й пробудження природи. Спостерігаючи за поведінкою цих птахів, наші предки передбачали погоду.

Всього у світі налічують 15 видів журавлів. Наразі вони поширені по всій земній кулі, виняток становлять лише Антарктида і Південна Америка. В Україні гніздиться тільки два види — журавель сірий (лат. Grus grus) та журавель степовий (лат. Anthropoides virgo), які занесені до Червоної книги України.

Чисельність популяції журавлів постійно знижувалась, і тепер це рідкісні птахи в Україні, які охороняються законом. Причини такої невтішної тенденції —зростаюча щільність населення і, як наслідок, зменшення площі територій, придатних для гніздування. Іншими словами, людина підходить все ближче до місць, на яких завжди гніздилися журавлі, і своєю життєдіяльністю порушує їх спокій — це призводить до забруднення навколишнього середовища, осушення боліт. Освоєння земель під сільське господарство та використання пестицидів також безпосередньо впливає на чисельність популяції. Вже ні для кого не секрет, що в 2021 році зафіксована масова загибель червонокнижних журавлів на Херсонщині у Біосферному заповіднику «Асканія-Нова». І однією із головних причин загибелі птахів було отруєння журавлів агрохімічними препаратами, що використовуються для боротьби з гризунами.

Миколаївський зоопарк утримує цих граціозних птахів. Загальна колекція журавлів Миколаївського зоопарку налічує 4 види.

Мешкає у нас дві пари даурських журавлів (лат. Grus vipio). Старша пара — це самиця Ольвія, 1996 року народження, яка прибула з Голландії у 1997 році, та самець Борисфен, 1998 року народження, який приїхав з Московського зоопарку в 1998 році. У 2002 році вони привели своє перше потомство. Мешкають вони в літньому вольєрі, ліворуч від головної площі зоопарку. Молодша пара даурських журавлів — самець Бріз та самиця Волна, разом народилися в Миколаївському зоопарку в 2002 році. Ця пара ще жодного разу не давала потомство.

Також, прогулюючись повз великий фазанячий ряд, ви можете побачити самицю сірого журавля (лат. Grus grus), яка прибула до зоопарку з Вінниці у 2009 році.

Гордістю та окрасою колекції журавлів нашого зоопарку є японський журавель (лат. Grus japonensis) на ім'я Яник. Народився він у 2007 році, а поступив до нас у 2009 році із розплідника рідкісних видів журавлів Окського заповідника. Незважаючи на те, що цей самець є агресивним та норовливим, співробітники відділу орнітології пишаються, що за всі ці довгі роки роботи знайшли порозуміння з цим птахом. Просторий вольєр для японських журавлів знаходиться за відділом приматів.

А ще в колекції зоопарку є два самця вінценосного журавля (лат. Balearica pavonina), їх царствений вигляд не залишить байдужими ні дорослих, ні малечу. Побачити їх можна у вольєрі поруч з вольєром зебр.

Забезпечуючи хороші умови утримання, проводячи просвітницьку роботу, і, головне, розмножуючи деякі види журавлів, Миколаївський зоопарк робить значний внесок у справу збереження цих величних птахів. А всіх, хто ще не знайомий з колекцією журавлів нашого зоопарку або просто бажає помилуватись граціозними птахами та дізнатись про них багато цікавого, запрошуємо до нас на екскурсію.

Журавель1

Журавель2

Журавель3

Журавель4