Всеукраїнський день довкілля

17 квітня відзначається Всеукраїнський день довкілля. Миколаївський зоопарк проводить марафон еколого-просвітницьких заходів, присвячених цій даті.

До Всеукраїнського дня довкілля ми пропонуємо вашій увазі серію статей-порад на тему: «Що саме я можу зробити для збереження довкілля»

Що робити, якщо ви знайшли в природі дитинча дикої тварини?

Наближається період розмноження у диких тварин, і дуже скоро нам, до зоопарку, будуть телефонувати «добрі» громадяни з проханням забрати врятоване ними зайченя, лисеня, дитинча козулі. «Ми не можемо залишити дитя одне в лісі, тому ми його врятували, тепер заберіть його собі!» - саме такі заклики ми чуємо щороку.

І вже вкотре ми пояснюємо, що дика природа – ліс, степ, берег річки – це рідний дім для диких тварин. І якщо ви знайшли в природі здорову маленьку тваринку, не поранену, не в капкані, не заплутану в сітці або в дроті огорожі, то не треба терміново «рятувати» її. Те, що поруч з маленьким зайченям, лисеням, оленятком немає дорослих тварин, зовсім не говорить про те, що ця тварина «бідна сирітка», і що її необхідно тягти з собою. Просто мати маляти пішла на пошуки їжі або, як істота більш спритна, встигла сховатись і з гущавини спостерігає, як ви забираєте її безпомічну дитину.

Зоопарк не може вмістити всіх «врятованих» неосвіченими людьми, і в природу назад ми вже не зможемо випустити цих тварин, вони не встигли навчитись всім необхідним навичкам. Не чіпайте диких малюків! Залиште їх вдома!

Довкілля1