Міжнародний день фламінго

 Міжнародний день фламінго (International Flamingo Day)

Сьогодні, 26 квітня відзначається Міжнародний день фламінго. Він припадає на день народження Джона Джеймса Одюбона, американського художника та орнітолога, який створив зображення американського (карибського) фламінго для книги «Птахи Америки». Свято було започатковано у 2020 році групою фахівців, з метою привернути увагу міжнародної спільноти до проблеми збереження цих птахів.

Миколаївський зоопарк приєднується до святкування Міжнародного дня фламінго.

На сьогоднішній день колекція фламінго у нашому зоопарку налічує 2 види: рожевий фламінго (Phoenicopterus roseus) та карибський фламінго (Phoenicopterus ruber).

Карибських фламінго (Phoenicopterus ruber) утримується 2 самця, вони є майже ровесниками нашої нової території, на сьогоднішній день їм більше 40 років. Ці яскраві красені приїхали до зоопарку у 1988 році у віці 8 років з Нідерландів. За характером наші улюбленці дуже педантичні та консервативні: звикли до свого «розпорядку дня», чітко знають, у якій годині треба заходити у домівку та звикли це робити тільки однією стежкою, а якщо на дорозі зустрічається якась перешкода у вигляді шлангу чи паперу, відмовляються заходити, доки перешкода не буде прибрана. Їхніми сусідами по вольєру є група рожевих фламінго (Phoenicopterus roseus), яка складається з 7 особин. З них 3 особини прибули до нашого зоопарку в 2008 році, а 4 особини поступили в 2013 році. Рожеві фламінго у Миколаївському зоопарку утримуються з 1992 року. Птахи між собою товаришують.

Основний раціон фламінго у Миколаївському зоопарку складається з гамарусу, мотилю, дрібно порізаного філе риби, фаршу, хлібу та моркви.

Цей граційний птах трапляється на півдні України щороку, а у 2017 році відомий випадок гніздування на Сиваші в Херсонській області. А ось навесні 2023 року до Національного природного парку «Тузлівські лимани» прилетіло щонайменше 35 рожевокрилих фламінго. «Під час війни у національному природному парку "Тузлівські лимани" влітку почало народжуватися диво. Вперше в Україні фламінго (з латинського "фламма" - полум'я) в кількості 570 дорослих птахів вирішили прожити з весни до осені на Тузлівських лиманах і привести малят. Раніше, у 2017 році, вони вперше в Україні намагалися сформувати колонію у Херсонської області на озері Чурюк неподалік від Криму, але вивели всього 3-х пташенят і доля їх невідома. Під час повномасштабного вторгнення рашистів і окупації херсонщини, птахи покинули тимчасово окуповані території і обрали Тузлівські лимани.

Вперше птахи - "розвідники" великою зграєю з'явилися у нас у 2021 році. У тому році, коли на основних колоніях фламінго у Туреччині на озері ТУЗ була загибель великої кількості пташенят і дорослих птахів. І ми тоді прогнозували, що вони скоро обов'язково загніздяться у нас. І ось воєнний 2023 рік. Вони з'явилися у нашому нацпарку у квітні, а в травні одразу вибрали місце для гніздування на узбережжі лиману Бурнас біля села Базар'янка. Але там гніздування було невдалим: постійно з'являлися дітлахи, вночі браконьєри, багато свійських собак - все це, незважаючи на збудовані птахами 270 гнізд, змусило залишити це небезпечне місце. Але ми вірили, що вони обов'язково знайдуть інше місце в нацпарку і виведуть пташенят у цьому році. Так і сталося.

В кінці червня 2023 року вони загніздилися в дуже цікавому місці нацпарку - на межі великих Тузлівських лиманів Шагани та Алібей. І ось, на вихідних, нам, працівникам нацпарку та його друзям, вдалося провести захід по кільцюванню пташенят. В цьому нам допомогли Українське товариство охорони птахів та Український Центр кільцювання птахів. Це великій успіх -"Тузлівські" фламінго під час війни вивели 192 пташенят. Доречі, серед дорослих є птахи з кольоровими кільцями з Франції, Туреччини та Іспанії. Сподіваємось що після Перемоги багато українців зможуть приїхати у нацпарк в гості і подивитися на диво природи - рожеві фламінго.» (Іван Русєв).

Для того, щоб привернути увагу до збереження цього Червонокнижного птаха в Україні, Миколаївський зоопарк провів цикл еколого-просвітніх заходів, а саме:

- тематична лекція з інтерактивною вікториною для відвідувачів;

- оформлення інформаційного стенду, присвяченому Міжнародному дню фламінго;

- відеосюжет, присвяченому Міжнародному дню фламінго;

- тематичне заняття гуртку юних біологів з показовою програмою зі збагачення середовища проживання фламінго.

Для наших птахів юні біологи зоопарку побудували штучні гнізда з глини, з метою стимулювання птахів до розмноження. Таке практичне заняття принесло користь як юним дослідникам, так і птахам, які з зацікавленням випробували їх на міцність та практичність. Дітям було запропоновано вести щоденники спостережень за поведінкою фламінго. Юннати отримали море позитивних емоцій, вражень та досвіду, сподіваємось, що і птахи також.