День Бабака та День їжака

 

   2 лютого, відзначається День Бабака та День їжака.

День Бабака - одна з найпопулярніших традицій США, що полягає у визначенні тривалості і погідності весни за поведінкою спеціально "призначеного" бабака. Коріння традиції визначення погоди за поведінкою тварин притаманне культурам багатьох народів світу. Схожі традиції на День бабака в Європі сягають сивої давнини. Так, ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака.

Древні римляни будували свій метеорологічний прогноз на поведінці розбудженого їжака, який бачив чи не бачив свою тінь і відповідно реагував. У Німеччині роль їжака відігравав борсук. Ця традиція була занесена і в Україну.

Миколаївський зоопарк приєднується до цієї традиції.

У нас утримуються три бабака. Зараз наші бабаки перебувають в сплячці. Прокидаються вони найчастіше під кінець лютого. Спеціально для отримання прогнозів 2 лютого будити цих тварин ми, звичайно ж, не будемо.

А ось їжака, що живе в нашому контактному зоопарку, будити не довелося, адже в нас живе африканський карликовий їжак, вони не залягають у сплячку. Наша біленька красуня Білосніжка сьогодні не побачила свою тінь, отже, за віруваннями, на нас чекає рання весна.

Згідно зі статистикою, ні бабаки, ні їжаки як синоптики не відзначаються особливою точністю у прогнозах. Але святкування Дня бабака та Дня їжака - це вдалий привід дізнатися більше про цікавих звірят, що й зробили сьогодні юні біологи Миколаївського зоопарку.

Їжак2 - копия

 

Їжак3 - копия

Їжак - копия