День лисиці

1 листопада відзначається   День лисиці (Fox Day). Спочатку цей день був пов'язаний в Західній Європі з початком сезону полювання на лисиць, який чітко відрізняється від полювання на усіх інших видів тварин. Через його жорстокість і специфічність в Європі зменшилась чисельність популяції лисиці, і полювання на цих тварин було заборонено в багатьох країнах Європи (наприклад, в Англії заборону ввели в 2004 році).

   Сучасне Свято Лисиці засноване з метою підвищення обізнаності про наслідки діяльності людини, а також заради збереження розмаїття тваринного світу.

   У відповідь на питання про найпопулярнішу тварину багато хто називає саме лисицю. Дійсно, лисиці – обов'язкові герої всіх казок про тварин. Вони завжди найхитріші і спритні. Звичайні лисиці (Vulpes vulpes) легко пристосовуються до проживання в найрізноманітніших ландшафтах, в тому числі в безпосередній близькості від поселень людини. Хижак, який перемагає не стільки силою, скільки розумом і хитрістю, може обдурити не тільки здобич, а й людину. Недарма кажуть «хитрий, як лисиця». Лисиці були як уособленням нечистої сили, так і символом вогню, очищення. У слов'ян було особливе ставлення до лисиці, як до тотемної тварини, іпостасі богині Макоші. Лисицями захоплювалися через їх красу і винахідливість, незважаючи на те, що руді бестії ніколи не втрачали нагоди залізти в курник.

   Миколаївський зоопарк утримує цих симпатичних і популярних тварин. Практично всі лисиці, що мешкають в Миколаївському зоопарку, були принесені «жалісливими» відвідувачами. Знаходячи в природних умовах малят - лисенят, люди вважають їх обов’язково «сирітками» і поспішають «врятувати», навіть не здогадуючись, що з густих чагарників за людськими діями можуть спостерігати занепокоєні, але дуже обережні батьки-лисиці…

Багато років лисички в зоопарку, в тому числі і ось такі «врятовані» нашими «добрими» городянами, жили в тісному вольєрі з бетонною підлогою і викладеними плиткою стінами. Ні травички, ні кущика, ні ґрунту, де можна в задоволення попорпатися. Давно вже планувалося будівництво нового вольєра для лисиць. І ось нарешті, в 2018 році, за рахунок спільного проекту Миколаївського зоопарку та Миколаївського глиноземного заводу був побудований просторий вольєр, який поділений на дві частини з природною рослинністю, з ґрунтом, де лисичкам є де і побігати, і поритися.

   На сьогоднішній день в одній частині вольєру мешкає найстарша лисиця Флейта 2013 року народження. ЇЇ знайшли жителі міста Миколаєва, яка бігала по вулицях і принесли до зоопарку 01.10.2014 року. Люди розповіли, що вона втекла із цирку, який приїхав з гастролями в місто. Лисицю ніхто не шукав, тому небайдужі мешканці міста і вирішили її зловити та принести до зоопарку. В цьому ж вольєрі з нею оселилося молоде лисеня Фокс, якого теж принесли жителі 16.05.2020 року.

В іншій частині вольєру мешкають 6 лисиць, але відвідувачі не всіх їх бачать, бо вони ховаються в норах, таким чином вони проявляють свої природні інстинкти. Три з них принесені жителями міста Миколаєва – це самець Євсей та дві самочки Берта та Буся. Тут же мешкають діти Євсея та Берти , які народилися в зоопарку 19.04.2018 року - самець Синок та дві самочки Іскра та Норка. Відвідувачі завжди можуть побачити на експозиції Євсея та Бусю. А всі інші мешканці виходять з своїх нір ближче до вечора. Ось такі неймовірні життєві історії склалися у наших лисичок.

Дорогі відвідувачі, запрошуємо Вас відвідати Миколаївський зоопарк, де Ви зможете познайомитися поближче з героями всіх казок про тварин - лисичками.

Лиса1

Лиса2