Козулі

Життєві історії козуль європейських Миколаївського зоопарку

 

На теперішній момент у Миколаївському зоопарку мешкає три козулі європейські (лат. Capreolus capreolus).

Найстарша самка на ім'я Незабудка. Народилася вона 22 травня 2014 року у нашому зоопарку.

24 вересня 2019 року до зоопарку приїхала молода козуля (приблизно 4-5 місяців), яку люди знайшли заплутану у рибальській сітці біля річки, вона була налякана та не дуже добре себе почувала. Півроку вона пробула у ветеринарній клініці зоопарку. Всі ці місяці її лікували від ендопаразитів. Ім'я козуля отримала Сережка на честь чоловіка Сергія, який її врятував та привіз до зоопарку. Оскільки знайшли козулю у віці, в якому вона мала отримувати молоко матері, то її вигодовували сухим молоком, яке додавали до основних кормів розрахувавши необхідну кількість. Сережка та Незабудка зараз мешкають в одному вольєрі.

А ось 15 серпня 2020 року до зоопарку поступила ще одна козуля. На вигляд їй було близько одного року. Цю козулю також знайшли люди заплутаною та пораненою в огородженні АЗС на околиці міста Миколаєва. Козуля потребувала ветеринарної допомоги, небайдужі люди вирішили привезти до Миколаївського зоопарку. Спеціалістами ветеринарної медицини нашого зоопарку було надано кваліфіковану допомогу. У зоопарку козулю відразу почали лікувати та поставили на карантин і дали звучне ім'я – Августа.

   Після закінчення лікування та карантинного терміну Августу з'єднали в групу до Незабудки та Сережки. З тих пір три красуні почали мешкати разом.

   В жовтні місяці 2020 року самиця козулі європейської на ім'я Незабудка почала проявляти агресію до молодих самок Августи та Сережки.

Фахівці зоопарку припускають, що це може бути пов'язано з періодом гону у європейських козуль. Щоб запобігти травматизму, було прийнято рішення розширити площу утримання за рахунок сусіднього вольєру, де утримувалися рівнинні тапіри (лат. Tapirus terrestris), які були переведенні в інший вольєр. Як тільки площа утримування збільшилася, відносини між тваринами покращилися (саме таке спостереження зробили співробітники зоопарку).

Відео замалювку про європейських козуль Миколаївського зоопарку ви можете подивитися на нашому каналі: https://www.youtube.com/watch?v=HiE_m5j8F5M

Козуль1 Козуль3 Козуль4