Міжнародний день

   1 жовтня відзначають Міжнародний день єнота (International Raccoon Day). Додати таке свято до календаря запропонувала в 2002 році маленька дівчинка в Каліфорнії, яка хотіла довести, що єноти не є шкідливими тваринами. Згодом свято поширилося до інших країн.

Завданнями Дня єнота є:

• розповісти людям про особливості біології єнота;

• доказати помилковість сприйняття єнотів людьми як шкідливих або неприємних тварин;

• розширити знання про цих тварин і змінити свідомість людей в бік визнання цінності єнотів в природному світі;

• попередити знищення середовища проживання єнотів та інших тварин за допомогою екологічної просвіти;

   Завдяки вправним переднім лапам єнот-полоскун (Procyon lotor) отримав не тільки свою англійську назву raccon (походить від слова «аракун» з мови одного з індіанських племен, яке приблизно можна перевести як «той, хто шкребе, дряпає руками»), а й німецьку назву Waschbar («ведмідь, що миє, пере»), також наукову видову назву «lotor» (від слова «lavere», що означає по-латині "мити"). Ті маніпуляції, які єнот робить своїми передніми кінцівками (тре, «замочує» в воді), не є пранням або миттям - ці дії пов'язані з пошуком і захопленням різних водних тварин, що складають його їжу.

   Миколаївський зоопарк теж утримує таких хижаків. Родоначальниками сьогоднішньої популяції єнотів-полоскунів є: самець Венік, що народився у Харківському зоопарку 10.04.2008 року та самка Лялька, яка народилася 29.04.2001 1року у Бердянську та поступила до нашого зоопарку 07.10.2011 року. Мешкає ця пара єнотів разом із своїм синочком. Останнє своє потомство вони давали у 2018 році. Знаходяться вони на експозиції у нових вольєрах для дрібних хижаків, які розташовані навпроти вольєрів верблюдів.

А ще в нашому зоопарку є й молодша пара єнотів-полоскунів – це самець Федя та самка Матрьона. Ця пара з 2017 року по 2019 рік давали потомство: кожного року по троє синочків. На сьогоднішній день вони живуть в вольєрі з своїми дев'ятьма синами. Вольєр розташований поруч з видрами.

Сьогодні на свято єноти отримали від юних біологів зоопарку різноманітні смаколики, заховані в хитрих коробках-головоломках. Це не тільки ласощі, а й іграшка, якою тварини досить довго будуть зайняті!

Д, энота2

Д. єнота3