Міжнародний день Чорного моря

31 жовтня весь світ відзначає Міжнародний день Чорного моря. На честь цього дня в м. Миколаєві була організована наукова конференція «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря - обрані заходи». ЄС-ПРООН спільно з Національною туристичною організацією України та громадською організацією «Кінбурн» провели її презентацію та розповіли про результати наукових досліджень Чорного моря.

Так, координатором програми EMBLAS-Plus було представлено науково-популярну книгу "Секрети Чорного моря". Ця книга складається з 28 коротких цікавих історій. Кожна з них доповнена великою кількістю ілюстрацій. В книзі розкриті такі питання:

- Чому Чорне море - чорне?

- Чи дійсно Чорне море скоріше мертве, аніж живе?

- Чи можливо підпалити Чорне море?

- Чому море світиться в темряві?

Ідея цієї книги належить Борису Александрову – директору Інституту морської біології НАН, який трагічно загинув наприкінці минулого року. Борис Георгійович встиг підготувати частину текстів, а завершував написання книги колектив з майже 30 науковців – біологів, хіміків, гідрологів.

А ще, на презентації були представленні перші примірники кишенькового «Визначника мешканців Чорного моря».

Старший науковий співробітник Вишнякова К.О. розповіла про свої дослідження серед популяції морських ссавців Чорного моря, їхню морфологію і динаміку, та про збереження морських та прибережних територій.

Дослідник фітопланктону Емблас Андрій, розповів про важливість вивчення мікроорганізмів, які дуже впливають на стан Чорного моря та його мешканців в цілому.

Представник екологічної громадської організації «Кінбурн» Микола Грубий розповів, що на дні Чорного моря на Кінбурнській косі створили незвичайний екопроєкт - унікальний штучний риф із мушель. Результати роботи даного проекту показали, що риф став справжнім біофільтратором для води Чорного моря. За словами Грубого М.: «Ми зрозуміли, що ця ідея створення штучного рифу працює і дала поштовх до фільтрування, очищення та відновлення   води в Чорному морі. А ще, риф став домівкою для крабів, причорноморського бичка, морських собачок і т.д…»

У м. Миколаїв з’явився перший практичний арт-об’єкт – контейнер для збору кришечок від пластикових пляшок. Він встановлений на території нашого зоопарку, праворуч від основного входу. Встановлення рибки-контейнеру, як і виготовлення пазлів стало можливим завдяки реалізації проєкту EMBLAS-Plus щодо покращення моніторингу Чорного моря.

На презентації були обговорені питання, щодо забруднення Чорного моря. Найбільшою проблемою для екосистеми - є пластикове сміття.

- По-перше, морські мешканці часто сприймають його як їжу і ковтають, і сміття забиває їхню травну систему. Особливо на Чорному морі від цього страждають чайки.

- По-друге, часто пластик абсорбує органічні забруднюючі речовини, які потім потрапляють у організми морських мешканців та отруюють їх.

- По-третє, тварини можуть заплутатися, загубитися і навіть загинути в смітті.

Дуже важливо, що крім великого сміття є ще й невидиме – мікропластик. Більше двох третин мікропластику утворюється в разі зношення шин та змивається з автодоріг. Ще приблизно одна чверть потрапляє до каналізації під час прання синтетичних тканин, від яких відшаровуються мікроволокна.

Саме сьогодні екологи хочуть нагадати , що кожен із нас може здійснити свій внесок у збереження екології Чорного моря.

Наприклад:

- зменшити використання пластикових упаковок;

- не викидати сміття в непередбачених для цього місцях;

- брати участь у прибиранні берегів;

- не купувати миючі та косметичні засоби із фосфатами й фосфонатами , що призводять до «цвітіння» води.

Збереження краси та біорізноманіття Чорномо моря – справа кожного!

Тож, долучаємось до цієї дуже важливої справи!!!

чорное море

 

чорное море1

чорное море3