Міжнародний день снігового барса

23 жовтня 2020 року відзначається сьомий за рахунком Міжнародний день снігового барса (International snow leopard day). Цей день був заснований 23 жовтня 2013 року на Всесвітньому форумі зі збереження снігового барса в столиці Киргизії у місті Бішкек. Головною метою Міжнародного дня снігового барса є привернення уваги громадськості до важливості збереження унікальних видів тварин нашої планети.

       Сніговий барс, або ірбіс (лат. Panthera uncia або Uncia uncia ) мешкає в горах Центральної і Південної Азії. Ця унікальна тварина занесена до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи, оскільки їхня чисельність катастрофічно скорочується, і наразі ірбіс знаходиться у числі вимираючих видів. Красиве забарвлення і цінність їхнього хутра призвели до того, що тварини стали бажаною здобиччю браконьєрів. Крім того, розширення пасовищ в високогірних районах призводить до того, що природнє середовище існування ірбіса звужується.

За даними комп’ютерної програми обліку тварин ZIMS на сьогоднішній день в колекціях 169 зоопарків, які є учасниками цієї програми, загальна кількість снігових барсів складає 431 особину.

   В нашому зоопарку утримується пара ірбісів. Самиця Таші, якій вже виповнилося сім років, народилася 29.04.2013 року в Австрії у місті Зальцбург, приїхала до Миколаївського зоопарку 10.05.2015 року. Вона дуже допитлива та контактна, навіть полюбляє підставляти своє вушко погладити співробітникам під час годування.

Самець Тіксі народився 28.05.2017 року, приїхав до нашого зоопарку з французького зоологічного і ботанічного парку Мюлуз 22.10.2019 року. Він гордий та незалежний. Тварину передано в рамках Міжнародної Програми розведення снігових барсів в Європі.

В природі основною здобиччю ірбісів є гірські копитні. В зоопарку кожному сніговому барсу дають один раз на день три кілограми м'яса. У меню барсів входить і яловичина, і курятина, і всілякі субпродукти (свинячі і курячі серця та шлунки). І один раз на тиждень їм дають живий корм, а іноді й частіше.

Цікаво знати!!! Снігові барси у Миколаївському зоопарку утримуються ще з кінця 60-тих років і по теперішній час. За весь цей період утримувалося п'ятнадцять барсів. За всю історію утримання був єдиний випадок розмноження. Це сталося 19.10.2016 року…

   Миколаївський зоопарк бере участь в Міжнародній програмі збереження цього виду.

   Тож, запрошуємо усіх бажаючих до нас на прогулянку, щоб познайомитися із сніговими барсами нашого зоопарку.

сніговий барс

 

сніговий барс2