Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів

3 липня - Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів.

Сьогодні, 3 липня - Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів, який щорічно відзначається світовою спільнотою.

Пластикові пакети було створено в 1959 році шведським інженером Стеном Густавом Туліном для того, щоб врятувати ліси від вирубування та планету в цілому , а на разі вони є найбільшими забруднювачами планети! Доля поліетилену склалася неочікувано. До того існували тільки паперові, і довкілля теж неабияк страждало, від значних вирубувань дерев. Щоб врятувати планету, було створено - поліетиленові пакети. Легкий і міцний, та надійний поліетилен, потрібен був, для багаторазово використовуватися. Але Тулін і подумати не міг, що пакети стануть викидати, і вони будуть найбільшими забруднювачами всієї планети. На теперішній момент майже 3 трильйони пакетів використовують в світі на рік. Це майже 2 мільйони на одну хвилину.

А більшість із них опиняється в довкіллі або просто на сміттєзвалищах, чи в океані. А від цього можуть постраждати тварини. Все частіше ми чуємо, що птахи чи морські ссавці можуть потрапити в поліетиленові пастки, та задихатися від цього. Боротьба з поліетиленовою проблемою, активно триває понад десятиріччя. Але під час пандемії коронавірусной інфекції трохи припинилася. Причиною є те, що компанії доставки продуктів харчування, численні магазини, ресторани повернулись до таких пакетів. Вважаючи їх, нібито, більш гігієнічними при використанні. Та все ж, екологи вважають, що це тимчасовий крок назад.

Провідною країною в боротьбі з поліетиленом - є Франція. Саме ця країна є першою в світі, яка заборонила використання тонких пакетів, які використовують для пакування фруктів та овочів.

Популярною альтернативою поліетиленовим пакетам є – екоторбинки , бавовняні сумки, паперові пакети чи навіть модні плетені сумки «авоськи», які мають чудовий вигляд й безпечні для довкілля.

Негативний вплив викинутого пластикового пакета беззаперечний, але виробництво надзвичайно ефективне. Для того, щоб виготовити паперовий пакет потрібно значно великі витрати водних ресурсів та електричної енергії, а бавовна вимагає використання земельних ділянок у великих кількостях та водних ресурсів для вирощування.

Виробництво поліетиленових пакетів налагодилося, і вони стали настільки дешевими, що їх можна було видавати практично безкоштовно. На теперішній момент це стало таким зручним та в той же час звичною буденністю для людства. Але пластик не абсолютне зло. Злим його робить наше ставлення. Пластикове забруднення - наслідок нашої ліні, а не вина зносостійкого і універсального матеріалу.

Саме сьогодні, люди усіх куточків нашої планети повинні замислитися про збереження нашого єдиного дому – Планети Земля, усвідомивши, що використання пластикових пакетів завдає великої шкоди навколишньому середовищу.

Аби запобігти цьому, просто відмовтесь від поліетилену. Натомість використовуйте паперові чи багаторазові торбинки з тканини. Поставши перед своїм вибором зробіть його відповідальним та правильним. Адже зараз постало серйозне питання стосовно нашого майбутнього на Землі!

пакет

 

пакет2