Міжнародний день зебри

31січня відзначається Міжнародний день зебри. Свято з'явилося за ініціативи природоохоронних організацій, в тому числі Смітсонівського Національного Інституту зоології та Природоохоронної Біології (Smithsonian's National Zoo and Conservation Biology Institute).

Мета Міжнародного дня зебри - сприяти збереженню цих унікальних тварин.

Смугастих тварин на землі небагато, а серед ссавців родини Коневих зебра взагалі одна така. Загадка її смугастості мучила багатьох, висувалися різні версії. В останні роки дослідники вирішили серйозно взятися за це питання.

     Вчені висували безліч причин (щонайменше 18!) появи смуг на шкірі зебри, останні дослідження сконцентрувались лише на трьох причинах: захист від комах, терморегуляція та захист від хижаків.

Цікавий експеримент провели на кінному дворі Великобританії. Група біологів із Каліфорнійського університету разом із британськими колегами досліджували забарвлення зебр, і висунули теорію - це захист від комах. В ході експерименту вони переодягли кілька домашніх коней: накинули на них попони зі смужками, як у зебри, помістили їх в загін зі справжніми зебрами та почали за ними спостерігати. І ось результат: на зебр і коней у смугастих попонах сідало менше ґедзів, ніж на тих, яких не перевдягнули. Комахи намагалися сісти на смугасту поверхню, але у них не виходило пригальмувати перед посадкою. Вони просто вдарялися об поверхню і відскакували від неї.

Існує і ще одна теорія науковців, нібито смуги у зебри потрібні для терморегуляції. А пояснюють це так: чорні смужки поглинають тепло вранці, зігріваючи тварину, а білі краще відбивають сонячне світло і допомагають тварині не перегріватися, поки ті пасуться на сонці.

Ще однією з гіпотез є те, що смужки допомагають зебрам захиститися від хижаків – хижі тварини не можуть виділити окрему тварину серед стада смугастиків і актакувати її.

   Миколаївський зоопарк приєднується до святкування Міжнародного дня зебр.

У нас утримуються зебри Чапмана (лат. Equus burchelli chapmani). Це підвид Зебри бурчеллової (лат. Equus quagga). Це найбільш поширений вид зебр. Всього відомо 4 підвиди, які добре розрізняються по розташуванню смуг. Для кожного підвиду характерний свій малюнок.

Мешкають у нашому зоопарку чотири смугастика: Б′янка, Аладдін, Басар (дитинча Б′янки та Аладдіна, 2019 року народження) та молода самка Панда.

   Цікавим є те, що на старій території зоопарку утримувалися зебри Гранта (лат. Equus quagga boehmi). А вже на новій території з 1977 року Миколаївський зоопарк утримував зебри Чапмана (лат. Equus burchelli chapmani). За всю історію утримання та розмноження зебр в Миколаївському зоопарку на новій території, народилося 15 дитинчат.

Утримуючи у своїй колекції зебр, Миколаївський зоопарк робить все можливе для   забезпечення їм гарних умов проживання, завдяки чому тварини добре себе почуваються, мають гарний апетит, та успішно розмножуються…

Тож завітайте до зоопарку, щоб побачити смугастих коників на власні очі!

Зебра1

 

Зебра4

Зебра3