Новий вид ящірки

Вперше в Миколаївському зоопарку в колекції Акватераріуму з`явився новий вид ящірки.
На початку жовтня в результаті обміну отримали молоду пару прикрашеної ящірки (Lacerta lepida (Timon lepidus)). Тварин обміняли на народжених у відділі балканських черепах. На даний момент спеціалісти відділу спостерігають за звичками цих тварин, їх харчовими уподобаннями. Найближчим часом ящірки з`являться на експозиції зоопарку.
Прикрашена ящірка (Lacerta lepida (Timon lepidus)) належить до родини Справжніх ящірок. Вона є другою за величиною ящіркою в Європі і поступається місцем лише жовтопузику. Загальна довжина її досягає 75 см і більше, причому самці бувають помітно більші за самок. Молоді ящірки оливковато-бурого кольору з численними білими і синюватими плямками, більшість з яких оточені чорною облямівкою. Однак головною прикрасою є розташовані в 2-4 поздовжніх рядах по боках тіла великі круглі плями синього кольору. Живуть близько 5-7 років.

Даний вид живе на території таких країн, як Іспанія і Португалія, на островах Середземномор`я і Атлантики, і в невеликій кількості на південному сході Франції і північному заході Італії. Населяє відкриті, посушливі території, соснові та дубові лісові райони, оливкові плантації, виноградні угіддя і сухі поля. Кущі, камені і кролячі нори часто використовуються як укриття.
Ця помітна,велика та популярна ящірка зображена на гербі містечка Сардуал, Португалія.
Основу раціону складають комахи, черв'яки і павуки. При нагоді рептилія може поласувати гризунами, скорпіонами або іншим видам ящірок. Вона добре лазить по деревах і не проти поживитися пташиними яйцями, а в літній період стиглими фруктами.
Прикрашена ящірка включена в II Додаток Бернської конвенції, яка займається захистом флори і фауни в природі. На сьогоднішній день дослідження показали, що підтримувати популяцію за допомогою розмноження ящірок в неволі складно, проте накопичувана інформація може допомогти в майбутньому щодо цього питання. Оскільки вид досить великий, можливо, в майбутньому вона стане таким собі «прапором» збереження Середземноморської фауни в деяких місцях.

T4h22

SRD