Всесвітній день журавля

В другу неділю вересня, уже 18 років поспіль, весь світ відзначає Всесвітній день журавля. Цього року це свято припадає на 13 вересня.

Мета Дня журавля - привернути увагу міжнародної спільноти до проблеми збереження цих птахів.

Журавель – птах відомий. У багатьох народів цей птах – символ вірності, щастя, довгого життя. Журавлі відіграють помітну роль в культурі та мистецтві. В українському фольклорі журавель — символ весни й пробудження природи. Спостерігаючи за поведінкою цих птахів, наші предки передбачали погоду.

Батьківщиною журавлів вважається Північна Америка, звідки вони мігрували спочатку в Азію, а звідти в Африку і Австралію. Всього у світі налічують 15 видів журавлів. Наразі вони поширені по всій земній кулі, виняток становлять лише Антарктида і Південна Америка. В Україні гніздиться тільки два види – журавель сірий та степовий, які занесені до Червоної книги України.

На жаль, в останні роки ми все рідше й рідше зустрічаємо цих великих та красивих птахів. Їх чисельність постійно знижувалась і тепер це рідкісні птахи в Україні, які охороняються законом.

Причинами скорочення чисельності популяції журавлів є:

• зменшення площі боліт в результаті осушення;

• винищення птахів мисливцями;

• використання небезпечних пестицидів;

Миколаївський зоопарк утримує цих граціозних птахів. Загальна колекція журавлів Миколаївського зоопарку налічує 5 видів.

Мешкає в нас дві пари даурських журавлів (Grus vipio). Старша пара - це самиця Ольвія, 1996 року народження, яка прибула з Голландії у 1997 році, та самець Борисфен, 1998 року народження, який приїхав з Московського зоопарку у 1998 році. У 2002 році вони привели перше своє потомство. Мешкають вони у літньому вольєрі, ліворуч від головної площі зоопарку.

Молодша пара: самець Бріз та самиця Волна, разом народилися у Миколаївському зоопарку у 2002 році. Ця пара ще жодного разу не давала потомство.

Самиця сірого журавля (Grus grus), яка утримується в нас, прибула у 2009 році із Вінниці.

Японський журавель (Grus japonensis) – рідкісній птах, гордість і окраса кожного зоопарку. Самець Яник, мешканець Миколаївського зоопарку, народився у 2007 році, а поступив до нас у 2009 році із розплідника рідкісних видів журавлів Окського заповідника. Незважаючи на те, що цей самець є агресивним та норовливим, співробітники відділу орнітології пишаються, що за всі ці довгі роки роботи знайшли порозуміння з цим птахом.

Також в колекції Миколаївського зоопарку є два самця вінценосного журавля (Balearica pavonina), яких зараз можна побачити у літньому вольєрі за відділом приматів.

Ще один вид журавлів з нашої колекції - журавель-красавка (Anthropoides virgo), самець Ковиль, який народився у 2007 році, а прибув до нашого зоопарку у 2009 році з Криму за обміном. Зараз знаходиться на експозиції у великому фазанячому ряду (ряд вольєрів, які розташовані за кафе «Білочка»).

Забезпечуючи хороші умови утримання, проводячи просвітницьку роботу і, головне, розмножуючи деякі види журавлів, Миколаївський зоопарк робить значний внесок у справу збереження цих величних птахів. А всіх, хто ще не знайомий з нашою колекцією журавлів або просто бажає помилуватись граціозними птахами або дізнатись про них багато цікавого, ми запрошуємо на екскурсію до Миколаївського зоопарку.