Дні великого зимового обліку птахів

Останні вихідні січня - Дні великого зимового обліку птахів.

Мета проведення цих днів – не тільки привернути увагу громадськості до прекрасного цікавого світу птахів. Проведення днів великого обліку птахів допомагає визначити видовий склад орнітофауни того чи іншого регіону завдяки залученню великої кількості спостерігачів. Саме в ці дні об’єднуються зусилля професійних орнітологів та всіх любителів природи будь-якого віку, адже записати види і кількість птахів, побачених протягом дня, зовсім не складно.

   Ми також пропонуємо всім нашим відвідувачам долучитись до Великого зимового обліку птахів. Звичайно, ми не маємо на увазі спостереження за птахами колекції зоопарку. Але багато хто з вас буде здивований, коли дізнається, скільки цікавих видів птахів можна зустріти в Миколаєві, в тому числі в зелених насадженнях на території Миколаївського зоопарку.

Звичайно, першими, що впадають в поле зору спостерігача, є численні представники Воронових – сороки, граки, сірі ворони. Але в зоопарку часом можна почути і навіть побачити такого обережного рідкісного птаха, як крук. А декілька років тому під час широко описаної орнітологами інвазії в Миколаєві була помічена горіхівка.

Не всім відомо, що навіть таких звичайних синантропних птахів, як горобці, на території зоопарку можна побачити два види – хатнього і польового горобця. Та й синички в нас зустрічаються не тільки великі, часто в зелених насадженнях можна зустріти і синицю блакитну. А в заростях очерету по берегах річок в околицях Миколаєва можна зустріти красуню синицю вусату.

Серед гілок хвойних дерев в Миколаївському зоопарку можна побачити найменших птахів України – золотомушку, маса тіла якої всього 5г. Не набагато більший за неї і інший представник орнітофауни, якого також можна зустріти на території Миколаївського зоопарку – волове очко або кропивник. Часто зустрічається в зоопарку і такий красивий птах, як вільшанка. А якщо уважно придивитись до стовбурів дерев, то можна побачити і маленьку строкату пташку – підкоришника.

Особливо цікаві спостереження за птахами в нашому південному регіоні можна проводити в морозні сніжні дні. В цей період до зоопарку прилітають дрозди, омелюхи. А в дуже сильні тривалі морози в Миколаєві траплялись навіть красені снігурі.

   Сподіваємось, що ви зацікавились спостереженням за птахами і зможете приєднатись до Днів великого зимового обліку птахів.

Нагадуємо, що в будь-який час зібрані дані можна вносити до Міжнародної бази орнітологічних спостережень bit.ly/2RnaVEx.

птахиоблік2

 

птахиоблік3

птахиоблік4