Міжнародний день ведмедя

10 травня 2020 року ми відзначаємо Міжнародний день ведмедя!

Вже другий рік Європейська асоціація зоопарків і акваріумів відзначає Міжнародний день ведмедя і проводить програму «Щасливого дня ведмедів».

Мета цього тематичного дня – ознайомити дітей та дорослих з різноманіттям ведмедів у світі. Цього року ми відзначаємо цей день онлайн і пропонуємо долучитись до наших заходів наших відвідувачів, юних знавців біології, вчителів і просто любителів природи…

     Ведме́деві, або ведме́дьові, або ведме́жі (Ursidae) — родина ссавців ряду хижих (Carnivora), що налічує 8 сучасних видів, поширених у всій північній та частково південній півкулі Землі.

   Порівняно з іншими родинами ряду, ведмеді відрізняються найменшою різноманітністю зовнішнього вигляду, розмірів та особливостей внутрішньої будови організму. До цієї родини належать найбільші з сучасних представників ряду Хижі, та одночасно найбільші наземні хижаки: білий ведмідь досягає ваги понад тонну при довжині близько трьох метрів; найдрібніший вид родини, малайський ведмідь, при довжині тіла 1—1,5 метри важить до 70 кілограмів. Самиці у всіх видів менші від самців; у білих ведмедів різниця у вазі та розмірах самців та самиць досягає 1,5—2 рази.

   В історичний час ведмеді проживали на всіх континентах за винятком Австралії та Антарктиди; але тепер їх знищено в Африці, де раніше мешкали в Атлаських горах. Раніше ведмеді були досить звичайними в Європі, включаючи Ісландію; Азії, окрім Аравійського півострова, острова Сулавесі та Філіппінських островів; у Північній Америці доходили на південь до центральних районів Мексики; очковий ведмідь, як раніше, так і тепер мешкає на відірваній від основного ареалу родини ділянці в Андах.

   За історичних часів ареал родини сильно скоротився під впливом людини (пряме знищення або порушення природного середовища): ведмеді зникли на значних ділянках Європи, Північної Америки, повністю — в Африці.

   У межах України родина представлена одним видом — бурий ведмідь.

МДВ