Пернаті вихованці

В Миколаївському зоопарку вже більше 10 років у відділі орнітології мешкає пара тропічних птахів, ендеміків Півдня Австралії, курячих гусок. Тривалий час птахи робили кладки, але пташенята так і не з’являлись. Нарешті, в січні цього року, у пари вилупився первісток, а на початку березня – друге пташеня. Інкубація яєць відбувалася під батьками, але в подальшому пташенята вирощувались штучно. Так як ця гуска дотримується виключно вегетаріанської їжі, то для вигодовування пташенят використовувався мікрогрін, вирощений у відділі. А з появою зеленої рослинності на території зоопарку для малюків збирається придатна в їжу зелена маса, яку вони їдять з задоволенням.

Для вирощування молоді призначається найдосвідченіший доглядальник відділу. Багато років поспіль «пташиною мамою» є людина з 33-річним стажем роботи – Мазуніна Любов Анатоліївна. В історії нашого зоопарку – це перший випадок розмноження курячих гусок.

Особливістю цього птаха - є здатність пити солону або солонувату воду, що дозволяє йому залишатися на віддалених островах цілий рік. Вони зустрічаються ближче до берега, але плавають нечасто і не завжди йдуть в воду, навіть якщо їм загрожує небезпека.

Пари утворюють на все життя, живуть колоніями до 300 птахів. Гнізда будують зазвичай на землі.

Цей вид залишається одним з найбільш рідкісних у світі гусок, який поширюється не дуже широко.

птахи1

птахи2

птахи3