У Миколаївському зоопарку поповнення

На початку січня в результаті обміну отримали молоду пару синьоязиких сцинків (Tiliqua scincoides). Тварин обміняли на народжених у відділі Акватераріуму полозів тонкохвостих (Orthriophis taeniurus). Вік молодих ящірок -6 місяців, мають розмір – 40см в довжину і вагу 111г і 258г. Дорослі особини можуть досягати до 60см в довжину і набрати вагу до 400г.

Синьоязикий сцинк, або тіліква (Tiliqua scincoides) поширений в Австралії, Новій Гвінеї та на сусідніх островах. Середовище проживання різноманітне: пустелі, напівпустелі, сухі ліси, проте може траплятися і у вологих лісах. Особливість ящірки – широкий язик синього кольору. Дуже розвинені очі,що мають роздільні віки. Веде наземний спосіб життя. Живляться рослинною та тваринною їжею – комахами, плодами, квітами, ягодами, черевоногими молюсками, членистоногими.

Раціон повинен бути максимально різноманітним. Тому він поділений на 2 періоди: до 1 року і старше 1 року. При цьому потрібно враховувати,що раціон молодих тварин повинен складатись на 50 % із рослинних кормів, і на 50 % тваринного походження . Спеціалісти відділу спостерігають за звичками цих тварин,їх харчовими уподобаннями.

Також в результаті обміну отримали змію королівську мексиканську (Lampropeltis mexicana) віком 10 місяців. ЇЇ обміняли на молочну змію Кемпбелла (Lampropeltis triangulum campbelli) для формування пари.

Змія королівська мексиканська(Lampropeltis mexicana) поширена у Північній та Центральній Америці. Мешкає в лісах, чагарниках, сільськогосподарських угіддях, також зустрічаються в болотистій місцевості. Живиться дрібними гризунами, рептиліями, молоді змії – майже виключно ящірками. Ці тварини мають яскраве контрастне забарвлення, завдяки якому вони отримали популярність. Зазвичай малюнок складається з численних різнокольорових кілець, часто зустрічається поєднання червоного, чорного й білого кольорів.

На початку січня отримано молодняк мадагаскарської колючехвостої ігуани (Oplurus cuvieri) від молодої пари,яку отримали по обміну в 2018році.

Мадагаскарська колючехвоста ігуана, або оплюрус Кюв’є (Oplurus cuvieri) - це ящірка, дорослі особини яких досягають в довжину 40 см (довжина хвоста перевищує довжину тулуба в 1,5 рази). Живе в посушливих рівнинних місцевостях з кам'янистим ґрунтом на заході острова Мадагаскар. Забарвлення - від світло-сірого до темно-коричневого, з плямами і смугами. Харчуються комахами.

Найближчим часом тварини з’являться на експозиції зоопарку після карантину.

20.01

20.017

20.0144