1 квітня – Міжнародний день птахів (International Birds Day)

1 квітня – Міжнародний день птахів (International Birds Day)

1 квітня відзначається Міжнародний день птахів. Мета свята - звернути увагу громадськості на проблеми збереження птахів, поширити наукові знання про них, домогтися збільшення площ заповідних територій, на яких мешкають рідкісні та малочисельні види птахів.

Птахи вважаються першими, хто приносить нам звістку про прихід весни. Вони приваблюють нашу увагу своїм мелодійним співом, красивим забарвленням і граційним польотом, а ще приносять неоціненну користь людині. Вони знищують гризунів та комах-шкідників, чим зберігають для людей врожаї садів, полів та городів. Також сприяють поширенню дерев та кущів (орнітохорія). Крім цього, птахи є невід'ємним компонентом у ланцюгах живлення. Але їх доля дуже залежить від поведінки людей. Особливо болісно на них впливає господарська діяльність (розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав і безконтрольне полювання).

Сьогоднішній день є і святом орнітологів. Адже кому, як не орнітологам, знати особливості птахів і їх потребу у нашій турботі про них.

Миколаївський зоопарк залучається до святкування цього чудового та вкрай необхідного свята.

У нашому зоопарку є відділ орнітології, який утримує та успішно розмножує рідкісні види птахів. У Миколаївському зоопарку розмножуються такі рідкісні види птахів, як орла́н-білохві́ст (лат. Haliaeetus albicilla), орлан білоплечий (лат. Haliaeetus pelagicus), гриф чорний (лат. Aegypius monachus), орел степовий (лат. Aquila nipalensis), даурський журавль (лат. Grus vipio), журавель красавка (лат. Anthropoides virgo), дрофа (лат. Otis tarda) , пугач (лат. Bubo bubo), кафрский рогатий ворон (лат. Bucorvus leadbeateri), чорний лебідь (лат. Cygnus atratus), куряча гуска (лат. Cereopsis novaehollandiae). На сьогоднішній день колекція птахів зоопарку нараховує 618 особин, які відносяться до 98 видів.

Харчування мешканців орнітологічного відділу зоопарку завжди калорійне, збагачене вітамінами та мінералами. Для урізноманітнення та збагачення раціонів вітамінами, макро - та мікроелементами у відділі вирощували овес, пшеницю та розсаду салату, пророщували насіння соняшника методом гідропоніки. Це дозволяє забезпечувати птахів всіма необхідними речовинам не тільки влітку, а й в період з вересня по квітень, коли погодні умови не дозволяють отримувати свіжі злаки традиційним способом. Спеціалісти-орнітологи нашого зоопарку для збагачення середовища у вольєрах та на островах ставків щорічно засівають злакові культури: пшеницю, овес, ячмінь, пагони від яких із задоволенням скльовують птахи. Декоруванню вольєрів також приділяється велика увага. У січні вольєри були додатково декоровані соснами та ялинами, які не були реалізовані після новорічних свят і завезені до зоопарку. Пташине царство Миколаївського зоопарку доглянуте, добре себе почуває та має гарний апетит…

Тож, якщо ви надумали провідати птахів нашого зоопарку у їхній святковий день, вони на вас вже з нетерпінням чекають…