День народження снігового барса

28 травня, свій день народження святкує самець снігового барса (Panthera uncia) на ім'я Тіксі. Йому виповнюється 4 роки!

Прибув Тіксі до Миколаївського зоопарку 22.10.2019 року з французького зоологічного і ботанічного парку м. Мюлуз. За характером наш красень-іменинник гордий та незалежний. Тварину було передано в рамках Міжнародної програми розведення снігових барсів в Європі.

Сніговий барс, або ірбіс (Panthera uncia) одна з найбільш високогірних тварин нашої планети, мешкає в   горах Центральної і Південної Азії. Ця унікальна тварина занесена до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи, оскільки їхня чисельність катастрофічно скорочується, і зараз ірбіс знаходиться у числі вимираючих видів. Красиве забарвлення і цінність їхнього хутра призвели до того, що тварини стали бажаною здобиччю браконьєрів. Крім того, розширення пасовищ в високогірних районах призводить до того, що природнє середовище існування ірбіса звужується.

В Миколаївському зоопарку також мешкає самиця Таші, якій вже виповнилося 7 років. Народилася вона   29.04.2013 року в Австрії у місті Зальцбург, прибула до нашого зоопарку 10.05.2015 року. Таші дуже допитлива та контактна, навіть полюбляє підставляти своє вушко погладити співробітникам під час годування.

Годують в зоопарку кожного снігового барса один раз на день трьома кілограмами м'яса. У меню барсів входить і яловичина, і курятина, і всілякі субпродукти (свинячі і курячі серця та шлунки). І один раз на тиждень їм дають живий корм, а іноді й частіше.

Миколаївський зоопарк бере участь в Міжнародній програмі збереження цього виду.

Запрошуємо усіх бажаючих до нас на прогулянку, щоб познайомитися із сніговими барсами нашого зоопарку та стати найщасливішими з людей, адже у давнину жителі Монголії вірили, що лише найщасливішим з людей дано зустрітися з сніговим барсом. Сьогодні потрібно володіти неабиякою часткою везіння, щоб зустрітися з ним в дикій природі, тож не пропустіть нагоди побачити цього надзвичайно красивого звіра в нашому зоопарку. 

Тіксі