Хелловін

Хелловін – наймістичніша ніч у році. Це свято відзначається з 31 жовтня на 1 листопада. У Миколаївському зоопарку любителі цього свята можуть зануритись в яскраву атмосферу та побачити багато «містичних» тварин. Про деяких з них ми вже розповідали на цьому тижні, цікаву інформацію про деяких інших ви можете дізнатись просто зараз.

Мабуть, всі чули про «темну сутність» вовка, яка пов'язана з місяцем і гучними співами. Вважалося, що вовк належить до світу мертвих і розповідає його секрети. Також частими героями міфологічних розповідей є вовкулака - перетворена на вовка людина, яка зберігала свою повну свідомість, але зовні був схожа на звіра. Насправді ж вовки відіграють важливу роль в природі як справжні санітари лісу. При всій свій силі вовк не може впоратися з дорослим здоровим оленем або кабаном. Частіше вовки вибирають ослаблених або хворих тварин. Таким чином, вони запобігають розвитку епідемій у своїх жертв.

Кажан, за міфологічними уявленнями - це далекий нащадок дракона. Він являється злим духом, або душею сплячого чаклуна, що кружляє в пошуках грішників, які продали душу дияволу. Є повір'я, що якщо кажан залетить у дім, це віщує біду. Але ж ці звірята, про яких ми вже неодноразово писали, є вкрай важливим компонентом у природі, знищуючи тисячі комах.

Мешканці Мадагаскару - лемури, також є у нашому списку. У Стародавньому Римі лемурами називали душі померлих, які не знайшли спокою у царстві мертвих і повертаються ночами у світ живих. Крик лемура варі лунає як жахливий сміх божевільного та лякає усіх, хто його чує. А от корінні мешканці Мадагаскару, вважають лемурів священними істотами, яких вбивати ні в якому разі не можна. Шкода тільки, що такі традиційні вірування все більше йдуть у минуле, і чудові цікаві тварини лемури стали рідкісними.

Звичайно, цей список був би не повний без помічника усіх відьом та чаклунів - чорного ворона. Багато хто називає ворона посередником між життям і смертю. Також, він відомий як птах, який приносить смерть на полі бою. Але ж у фольклорі існує і приказка «мудрий, як ворон». І дійсно, ворон або крук вважається птахом надзвичайно інтелектуальним. Круки вміють прораховувати варіанти дій, вирішувати головоломки, будувати плани на майбутнє, обманювати заради власної вигоди і спілкуватися в тому числі з іншими видами.

Ще з давніх часів зображення сови наділяє магічною обереговою силою. Різні народи світу використовували оберегові прикраси у формі сови для захисту від потойбічних сил. Сови – цікаві для спостереження птахи, наші «добрі сусіди», які мають величезне значення у природі, регулюючи чисельність гризунів, як і наступний наш «містичний герой» - змії.

Здавна люди наділяли змію магічними властивостями. До прикладу, линовищем (скинутою шкірою) обкурювали хворих на лихоманку, застосовували його при зубному болі та робили розчини для росту волосся. Навіть є повір'я, що не можна вбивати змій, бо їхні нащадки помстяться.

Екологи завжди використовують Хелловін як привід ще раз розказати людям про тварин, які вважаються нами «страшними», «нечистими», будучи насправді важливою ланкою екосистеми і чудовим створінням природи! Не виключенням став і Миколаївський зоопарк. Ми провели тематичне онлайн-заняття для юних біологів, показавши «тварин, яких не люблять», розповіли про них вам і, звичайно, усіх бажаючих побачити містичних тварин з цього списку на власні очі ми запрошуємо до нас на цікаву прогулянку!