Кінкажу

Надвечір, перед закриттям зоопарку, в теплих осінніх сутінках  наші відвідувачі можуть підкараулити і побачити дивовижну тваринку – кінкажу.

Кінкажу (Potos flavus) – всеїдний ссавець з родини Єнотових, тварина, для якої характерний нічний та сутінковий спосіб життя, тому вдень ні в зоопарку, ні на батьківщині, в Центральній і Південній Америці, її майже неможливо побачити. Ця невеличка, розміром з домашню кішку, тваринка має багато образних назв, що відображають її повадки або спосіб життя. ЇЇ називають «нічним мандрівником» та «нічною мавпою» за активні «прогулянки» вночі в пошуках їжі та за майже мавпячу спритність у пересуванні деревами і чіпкий хвіст, схожий на хвіст деяких приматів. Назва «медовий ведмідь» дана кінкажу за схожу на ведмежу мордочку з круглими, як у справжнього ведмедя, вушками, а також за те, що звірятко дуже полюбляє мед та інші солодкі корми. В природі, в тропічних лісах, кінкажу харчується в основному фруктами, доповнити їх раціон можуть квіти, листя, комахи, дрібні хребетні, пташині яйця. Тварина має довгий, до 20 см у довжину, язик, який і допомагає їй видобувати мед і нектар. Крім того, бути надзвичайно спритною у пошуках їжі тварині допомагає не тільки чіпкий хвіст, а й будова лап. Її задні лапи довші за передні і можуть повертатися на 180 градусів на щиколотках. Це дозволяє звисати на задніх лапах з гілки, чіпляючись гострими кігтями. Передні лапки кінкажу за спритністю не поступаються мавпячим.

На фото, які ми пропонуємо вашій увазі, кінкажу, що мешкають у Миколаївському зоопарку, ласують смаколиками, які були запропоновані їм під час чергового збагачення середовища проживання цих тварин. Різноманітні фрукти, мед, варені яйця, варене куряче м'ясо,спеціально вирощені личинки комах були закладені у годівнички-«головоломки» з гарбуза, екологічні годівнички з вторинної сировини, упаковки. Найбільшу активність проявила самка на ім’я Аля (саме її ви бачите на більшості фото). Також в нас мешкають самець Віталя і діти Алі та Віталі: Велюр і Байка (тваринкам недарма дали такі імена, хутро кінкажу дуже м’яке, дійсно «велюрове» або «байкове»).

Знайти вольєр Алі, Віталі та їх родини можна в комплексі вольєрів для дрібних тропічних хижаків (на фото). Але радимо набратись терпіння, якщо хочете побачити цих цікавих тварин, і пам’ятати, що виходити з укриття, де вони перебувають вдень, кінкажу починають лише в сутінках, незадовго до зачинення зоопарку і тільки в теплий період року.

Поспішайте побачити незвичайних «нічних мавп», «медових ведмедів», а насправді родичів єнота - кінкажу!