Міжнародний день тигра

29 липня – Міжнародний день тигра (International Tiger Day).

Щороку 29 липня в усьому світі відзначається Міжнародний день тигра. Це свято було засновано в 2010 році на Міжнародному форумі «Cаміт з питань тигрів», який проводився в Санкт-Петербурзі. На ньому розглядали заходи зі збереження цієї прекрасної тварини. Ініціаторами заснування цього дня виступили 13 держав, що брали участь у форумі. Саме на їх території тигри мешкають у дикій природі.

Головною метою Міжнародного дня тигра є поширення інформації з питань захисту цих тварин.

На жаль, у дикій природі збереглося не більше 5 тисяч особин, і це число продовжує постійно зменшуватись. Так, за останнє століття їх чисельність скоротилася у 25 разів. На сьогоднішній день тигри знаходяться під загрозою зникнення. У більшості випадків вони стають жертвами браконьєрів. І ця проблема не може не хвилювати природоохоронні спільноти всього світу.

Головними причинами зменшення популяції смугастих хижаків є браконьєрство і нелегальна торгівля їхніми зубами, хутром і кістками, які використовуються у традиційній азійській медицині.

Тигр – найбільша кішка на планеті. Сучасна систематика виділяє два підвиди замість раніше визнаних 9 підвидів, 3 з яких зараз уже зникли. Нині ця тварина знаходиться під міжнародною охороною, занесена до Червоної книги МСОП, та з 2014 року полювання на неї заборонено в усьому світі. Наприклад, у Китаї найсуворіше покарання за вбивство тигра — смертна кара.

Миколаївський зоопарк приєднується до святкування цього дня. На даний момент у нашому зоопарку утримуються амурські тигри (лат. Panthera tigris altaica). Це дві сестрички, яких звуть Пенелопа та Агрипина, народилися вони в 2005 році в Миколаївському зоопарку. У нашому зоопарку тигри утримуються з 1978 року. За цей період народилося близько 70 тигренят.

Миколаївський зоопарк, утримуючи та успішно розмножуючи амурських тигрів, робить свій внесок у збереження цих величних хижаків. Адже від розмноження рідкісних видів тварин у зоопарках значною мірою залежить їх збереження.

Тигр21

 

Тигр213