Міжнародний день зебри

31січня, відзначається Міжнародний день зебри. Свято з'явилося за ініціативи природоохоронних організацій, у тому числі Смітсонівського національного інституту зоології та природоохоронної біології (Smithsonian's National Zoo and Conservation Biology Institute).

Мета Міжнародного дня зебри – сприяти збереженню цих унікальних тварин.

Cимволами краси та свободи вважаються коні та їх родичі, одні з яких – зебри або, як їх називали в давнину, «тигрові коні».

Вже більше 40 років Миколаївський зоопарк утримує зебр. Із 4 видів зебр, що існують в природі, у зоопарку було 3 види.

На теперішній момент у Миколаївському зоопарку проживають зебри Чапмана (Equus quagga chapmani). Це підвид зебри бурчеллової (Equus quagga). Вважається, що це найбільш поширений вид зебр.

Мешкає у нас чотири представника даного підвиду: пара Аладдін та Б′янка, їхні діти – самець Басар (2019 р.н.) та молода самка Байра (2021 р.н.). Це ім'я їй дали юні біологи Миколаївського зоопарку.

На старій території зоопарку утримувалася одна зебра Гранта (Equus quagga boehmi) на ім'я Зорька. А з 1986 року по 1988 рік на новій території утримували одну пару зебр Греві (Equus grevyi). За всю історію утримання та розмноження зебр у зоопарку на новій території народилося 16 дитинчат, які були передані різним зоопаркам.

У розпорядженні наших зебр просторі літні вольєри з навісами і тепле зимове приміщення, в якому постійно підтримується температура близько +18˚С. Дані по температурному режиму зимового приміщення відстежують співробітники відділу та фіксують у спеціальному журналі. А ще у зимовому приміщенні встановлена лампа ультрафіолетового випромінювання, яке замінює сонячні промені. Це зроблено задля забезпечення тварин усіма необхідними умовами проживання в неволі. Зимове приміщення для зебр має також дерев'яну підлогу, яка є екологічно чистим і безпечним матеріалом та характеризується міцністю, надійністю. Також у цьому приміщенні є годівнички, в яких знаходиться вода та сіль-лизунець, що містить набір мінеральних солей, які покращують процеси життєдіяльності тварини. Зебри хоч і зимують у зоопарку в приміщенні, але, коли взимку тепла, сонячна та затишна погода, вони ніколи не відмовляються побігати у літньому вольєрі.

Зимовий раціон однієї зебри на добу складає: сіно (6,5кг), овочі (4кг), зернофураж (1кг).

Утримуючи у своїй колекції зебр, Миколаївський зоопарк робить все можливе для забезпечення їм гарних умов проживання, завдяки чому тварини добре себе почувають, мають гарний апетит, та успішно розмножуються.

зебри22р_1