Найбільша континентальна черепаха світу та її сусіди.

Найбільша континентальна черепаха світу та її сусіди.

   Нашого гіганта звуть Маркус, це самець шпороносної черепахи. Шпороносна черепаха (Geochelone sulcata) – найбільша з континентальних наземних черепах і третя за розміром у світі, після слонової (ендеміка Галапагоських островів) й альдабрської (мешканки Сейшел) черепах. Свою назву черепаха отримала за тверді нарости на задніх лапах, що нагадують шпори.

   Маркус ще молодий, він народився у 2012 році, зараз його вага досягає 32кг (цей вид може мати масу тіла до 100 кг), довжина панциру черепахи близько 60 см.

   Маркус - велика тварина, тому побачити його раніше в Миколаївському зоопарку можна було тільки в літній період, коли черепах переміщували у спеціально для них збудований просторий літній вольєр на свіжому повітрі. Взимку Маркус утримувався в закритому приміщенні, оскільки для нього не було експозиційного тераріуму такого розміру.

А от зараз Маркуса можна побачити в колишньому тераріумі крокодила Васі (наш улюбленець, на жаль, нещодавно помер), який тимчасово обладнали для утримання черепах великого розміру. Маркус вже освоїв новий вольєр, він дуже активний, ефектно і вражаюче виглядає, і за ним надзвичайно цікаво спостерігати. Сусідами гіганта є рідкісна промениста черепаха (Astrochelys radiata), яка є нашим старожилом, оскільки народилась у 1983році, черепахи шабуті (Chelonoidis denticulata), та вугільні черепахи (Chelonoidis carbonaria), названі так за антрацитово-чорний панцир та червоно-помаранчеві плями на голові та лапах, що нагадують розпечені жаринки вугілля.