Нільський крокодил

Нещодавно у Миколаївському зоопарку переобладнали вольєр для одного з найстрашніших хижаків Африки.

Цей монстр може важити більше 500 кг (за деякими даними більше тонни)! Довжина величезного хижака може сягати 6 метрів! Він їсть все, що потрапляє на зуби, причому може зїсти за раз більше 20% від своєї ваги! В природі, в Африці, в дорослому віці такі велетні можуть успішно нападати на зебр, антилоп, буйволів, молодих бегемотів і носорогів, жирафів, бородавочників, гієн, мавп, котячих, становлять небезпеку і для людей! Витривалість, спритність, висока швидкість і сила щелеп роблять цю тварину одним з найстрашніших хижаків Африки! Завдяки району проживання, здавна заселеному людьми, розмірам і силі, він відомий з давніх часів, завжди був предметом страху і поклоніння. Це – нільський крокодил (Crocodylus niloticus)!

У Миколаївському зоопарку зараз утримується молодий нільський крокодил на ім’я Ясір. Наразі це єдиний вид крокодилів в нашому зоопарку. Ясір ще невеликий. Рік тому, коли його передали нам, він важив 15 кг при довжині 168см. Тоді Ясіра помістили в невеликий тераріум з басейном. А вже влітку цього року, коли крокодила переводили в новий вольєр, він важив 23кг, і довжиною був 186см!

Ясір хоч і молодий, але справжній хижак, дуже активний і зубастий! Харчується нільський крокодил, звичайно ж, їжею тваринного походження, рибою і м’ясом. Годують цю тварину в зоопарку через день, за раз Ясір з’їдає до 0,5 кг корму.

На відміну від нашого старожила, міссісіпського алігатора Васі, який був твариною поважного віку, спокійним, слухняним і флегматичним, Ясір – крокодил молодий, завзятий і дуже спритний. Тому колишній вольєр крокодила Васі довелося переробити для нового мешканця, адже перегородки у вольєрі, через які не міг перелізти досить неповороткий Вася, не являють перешкоди для молодого нільського крокодила. Вольєр було переобладнано з урахуванням міркувань техніки безпеки, додатковою решіткою відділений басейн від «суші», заґратовані і кормові віконця. Тварина має басейн з теплою водою, додаткові лампи для обігріву.

Саме в цьому вольєрі всі бажаючі і можуть зараз побачити єдиного представника крокодилів у Миколаївському зоопарку – нільського крокодила Ясіра. Вольєр знаходиться у теплому експозиційному приміщення відділу примати (для наших постійних відвідувачів підказка: це колишній вольєр крокодила Васі).