Саймірі

Наші відвідувачі, коли знайомляться з представниками відділу Примати, довго спостерігають за витівками групи шимпанзе, дивуються екстравагантній і вражаючій зовнішності мандрилів, захоплюються мініатюрними ігрунками. А от чи звертали ви увагу на невеличку тендітну мавпочку – саймірі?

Саймірі (Saimiri sciureus), як і ігрунки, відносяться до приматів Нового світу і мешкають у тропічних лісах Центральної та Південної Америки. Називають їх ще «білячими мавпами» за оранжеві, як у справжньої білки, відтінки хутра і деревний спосіб життя. Також цих тварин називають «мавпа – мертва голова» за світлий малюнок на мордочці, що нагадує зображення черепа.

На відміну від інших мавп Нового Світу, хвіст саймірі використовується не для лазіння, а як своєрідна «жердина для балансування». Живуть ці мавпи разом групами з кількох самців і самок, група може налічувати декілька сотен особин. Ці великі групи, однак, іноді можуть розбиватися на менші. Групи мають ряд голосових покликів, включаючи попереджувальні звуки, щоб захиститись від хижаків.

Саймірі – всеїдна мавпочка. Харчуються вони комахами, фруктами та іншими плодами, горіхами, також можуть їсти яйця, пташенят, молюсків, дрібних жаб. Саймірі, які живуть у Миколаївському зоопарку, також харчуються різноманітною їжею: овочі, фрукти, каші, м'ясо, а також живий корм.

Спостерігати за саймірі в Миколаївському зоопарку можна протягом цілого року. В теплий період мавпочки займають літні вольєри на свіжому повітрі, де можуть приймати сонячні ванни (як на наших світлинах). Взимку або в прохолодну дощову погоду, як-от сьогодні, «білячих мавп» можна побачити в теплих зимових вольєрах, обладнаних різноманітними гойдалками, драбинами, а також інфрачервоними лампами, під якими тварини з задоволенням гріються. Відсутність же сонячного світла, яке необхідно тваринам для утворення вітаміну D, компенсують ультрафіолетові лампи, які регулярно вмикають співробітники зоопарку...

А про яких ще тварин нашого зоопарку ви б хотіли дізнатись?