Тиждень кажанів

Перед Хелловіном, з 24 по 31 жовтня, в багатьох країнах Європи та Америки проводять “Тиждень кажанів” (BatWeek). Тиждень кажанів — це міжнародне щорічне свято, покликане підвищити обізнаність громадськості про особливості цих надзвичайно цікавих тварин, про їх роль в природі, про необхідність збереження кажанів. Миколаївський зоопарк також вирішив приєднатись до цієї акції і напередодні Хеловіну розказати про таких надзвичайно корисних рідкісних тварин.

Кажани - це дивовижні істоти! За числом сучасних видів ( більше ніж 1400 сучасних видів) серед ссавців рукокрилі поступаються тільки ряду мишоподібних. Рукокрилі живуть майже скрізь на Землі, крім найспекотніших пустель і полярних регіонів. Отже, незалежно від того, де ви живете, майже напевно поруч з вами живуть кажани.

Через свою незвичайну зовнішність і поведінку, переважно нічний і сутінковий спосіб життя кажани вважаються істотою «нечистою», потойбічною, прибічником «сил зла». Їх називають вампірами, перевертнями, що можуть пити людську кров (хоч для того, щоб зустріти рукокрилих, що харчуються кров’ю, вам доведеться здійснити мандрівку до Південної Америки). Насправді ж кажани, що мешкають на території України, є виключно комахоїдними тваринами. Людську кров наші кажани можуть спробувати хіба що вприкуску з комарами. Рукокрилі – єдині ссавці у світі, що пристосовані до активного польоту. Це можливо завдяки переднім кінцівкам, які перетворились на крила. Несучою поверхнею є гола шкіряста перетинка, натягнута між видовженими пальцями передньої кінцівки та задньою кінцівкою.

В Україні мешкає 28 видів рукокрилих. Всі види кажанів, що зустрічаються у нас, занесені до Червоної книги України, і потребують охорони!

Рукокрилі – надзвичайно корисні тварини! Незважаючи на те, що ми можемо не завжди їх бачити, кажани щовечора наполегливо працюють по всьому світу – поїдають тонни комах, деякі види тропічних рукокрилих запилюють квіти та розповсюджують насіння.

Абсолютно кожен може залучитись до проведення «Тижня кажанів» і сприяти збереженню цих унікальних тварин!

Не ображайте кажанів, не вбивайте їх! У першу чергу нам, людям, не треба боятися та панікувати у разі виявлення сусідства з кажанами. Вони вимушено опинилися поряд з нами – у них немає вибору. Якщо кажан випадково залетів у приміщення, не слід лякатись, просто широко відкрийте вікна і почекайте, звірятко саме залишить ваше помешкання. Або можна обережно спіймати тваринку, користуючись коробкою і вдягнувши щільні рукавички (захищаючись, кажани мажуть вкусити малесенькими, але гострими зубками) і випустити її на вулицю в сутінках.

Взимку кажани збираються на зимівлю групами, часто знаходячи собі прихисток поруч з людиною: на горищах, технічних поверхах, за обшивкою балконів тощо. Тому треба пам’ятати, що бажано не розпочинати ремонт подібних приміщень в холодну пору року, адже тоді ви можете спричинити загибель цілої колонії. Якщо все ж таки під час ремонту взимку ви знайшли зимуючих кажанів, не викидайте їх на вулицю, в холод тваринки можуть загинути! Зверніться до спеціалістів, і вони порадять, як врятувати звірят. В Україні діє Український центр реабілітації рукокрилих, фахівці якого якраз і займаються порятунком кажанів, які опинились в біді.

В силах кожного також поширити цю інформацію серед своїх знайомих, друзів, учнів, долучившись таким чином до відзначення «Тижня кажанів».

А ще ви можете саме на «Тижні кажанів» завітати до Миколаївського зоопарку, де можна побачити представників рукокрилих. В нас мешкають єгипетські летючі собаки (Rousettus aegyptiacus). Ці тваринки, що мешкають в Африці і Південно-Західній Азії, харчуються переважно різноманітними фруктами. В зоопарку вони їдять цитрусові, інжир, фініки, в їх меню входить також мед, варені яйця, каші, соки тощо.

Знайти цих дивовижних тварин можна у вольєрі, що розташований у теплому експозиційному приміщенні відділу примати.