Тварини-символи Нового 2024 року

«Дракони Миколаївського зоопарку» - так ми назвали серію просвітніх статей про тварин нашого зоопарку, присвячених символу Нового 2024 року. Всіх їх ви можете побачити, завітавши до Миколаївського зоопарку.

Сьогоднішня публікація присвячена одним із найцікавіших і найвідоміших «драконів» – хамелеонам.

Хамелеони – родина ящірок, які прекрасно пристосовані до життя на деревах. Відомі всім, як дорослим, так і зовсім юним любителям природи, завдяки оригінальним і дуже цікавим пристосуванням та особливостям будови.

Очі цих рептилій великі, округлі з товстими зрослими, кільчастими повіками, які суцільно вкриті лускою, і маленьким отвором для зіниці. Для хамелеонів характерні рухи очей незалежні один від одного. Це пристосування допомагає тварині краще бачити здобич – різноманітних комах, за якими вона полює із засідки. Запримітивши комаху одним оком, хамелеон повільно повертає голову і переводить на неї друге око, щоб краще оцінити дистанцію, а потім ловить здобич за допомогою дуже довгого (дорівнює довжині голови та тулуба разом узятих), гнучкого еластичного язика.

Пальці хамелеона розташовані протиставленими групами по 2—3 у шкіряних чохлах, так що стопа та кисть перетворені у своєрідні клешні, якими тварина обхоплює гілки дерев при пересуванні. Краще утриматись на гілці рептилії допомагають ще й гострі кігті та чіпкий, закручений спіраллю хвіст.

Забарвлення хамелеона може швидко змінюватися. Це пов'язано з будовою шкіри. Її зовнішній покрив волокнистий, в якому присутні хроматофори — розгалужені клітини із зернятками темно-коричневого, червонуватого або жовтуватого пігментів. У разі скорочення відростків хроматофорів пігментація зерняток скупчується у центрі клітин й шкіра виглядає білуватою або жовтою. Коли темний пігмент скопичується у волокнистому покриві шкіри, вона стає темною, майже чорною. Відтінки утворюються поєднанням пігментів. Зелені тони виникають у випадку заломлення сонячних променів у верхньому покриві шкіри, де багато кристалів гуаніну. У результаті колір може швидко змінюватися від білого та помаранчевого через жовтий та зелений до пурпурового, темно-коричневого й чорного. Зміна забарвлення відбувається під впливом температури, світла, вологи, спраги, голоду, переляку, роздратування.

У Миколаївському зоопарку ви можете побачити дуже ефектного і яскравого єменського хамелеона, що мешкає на Південному Заході Аравійського півострова. Тераріуми з хамелеонами знаходяться в теплому експозиційному приміщенні відділу примати.