Тварини-символи Нового 2024 року

«Дракони Миколаївського зоопарку» - так ми назвали серію просвітніх статей про тварин нашого зоопарку, присвячених символу Нового 2024 року. Герой нашої сьогоднішньої розповіді - зовсім невеликий «дракончик» родом з далекого Мадагаскару.

Фельзума або мадагаскарський денний гекон - надзвичайно симпатична і яскрава ящірка. На відміну від переважної більшості геконів, які ведуть нічний спосіб життя і мають коричнювато-сірувате забарвлення, що добре маскує тварину в сутінках, фельзума має ніжно-зелене, під колір соковитого листя, тіло, прикрашене яскраво-червоними, мов тропічні плоди, плямами. Саме таке забарвлення допомагає їй замаскуватись в тропічних лісах.

Живуть ці мадагаскарські ящірки у лісистих місцинах з дуже високою вологістю. Майже усе життя проводять на деревах. Активні, як зрозуміло з назви, вдень. Харчуються комахами, членистоногими, фруктами, нектаром та квітковим пилком.

Характерною особливістю фельзуми, як і інших геконів, є здатність тваринок пересуватись по вертикальній поверхні або навіть по стелі. Лапки гекона покриті безліччю мікроскопічних волосків, що зчіплюються з опорною поверхнею за допомогою сил міжмолекулярного тяжіння, що допомагає ящірці переміщатися по стелі, склу та іншим поверхням.

Невеликі розміри, симпатична зовнішність, невибагливість до умов утримання робить цю ящірку одним з найулюбленіших мешканців тераріумів. А в Миколаївському зоопарку тераріуми з мадагаскарськими денними геконами можна побачити в приміщенні відділу Акватераріум, яке розташоване недалеко від входу в зоопарк.