Тварини-символи Нового 2024 року

«Дракони Миколаївського зоопарку» - так ми назвали серію просвітніх статей про тварин нашого зоопарку, присвячених символу Нового 2024 року. Сьогодні ми розкажемо про великого і яскравого «дракона», який є популярним мешканцем тераріумів – ігуану звичайну.

За довжиною ця ящірка, що мешкає в дощових лісах від Мексики до півдня Бразилії та Парагваю, може досягати 2 метрів. Забарвлення ігуани яскраво-зелене у молодих особин, зеленувато-оливкове у дорослих ігуан, з віком ігуана може стати майже помаранчевою. Характерна особливість зовнішності ігуани звичайної - горловий мішок, який особливо чітко виражений у самців. Уздовж спини тягнуться в один ряд колючки. Тварина має довгі, потужні кігті, які настільки гострі, що навіть при легкому зіткненні можуть розірвати шкіру. За допомогою гнучкого хвоста ігуана не тільки добре плаває, а й здатна завдавати жорсткі, немов батогом, удари.

На відміну від багатьох інших ящірок, ігуанові є переважно рослиноїдними тваринами, що харчуються в основному листям, квітами та фруктами. У молодому віці вони, крім рослинної їжі, можуть поїдати комах. Із віком ігуани повністю переходять на рослинну їжу. Одна з характерних ознак ігуанових — збільшена і розділена перегородками ободова кишка, яка виконує роль своєрідного «бродильного чану» для ферментації та надалі кращого засвоєння грубого рослинного корму. Ферментація здійснюється симбіотичною мікрофлорою, яка мешкає в кишечнику ігуан.

Більшу частину життя ця ящірка проводить на деревах, що ростуть по берегах річок. Ігуани активні лише у світлий час доби. Прохолодні ночі вони проводять на товстих гілках у середньому та нижньому ярусі дерев, проте зі сходом сонця намагаються забратися вище, де довго гріються – сонячні ванни підвищують температуру тіла, а ультрафіолетове випромінювання виробляє вітамін D.

Завдяки яскравому забарвленню, ефектній зовнішності, спокійній вдачі, цікавій поведінці і невибагливості звичайні ігуани часто утримуються в приміщеннях як домашні тварини. У Миколаївському зоопарку побачити цих великих і яскравих «драконів» можна у тераріумах, які розташовані в теплому експозиційному приміщенні відділу примати.