Всесвітній день водно-болотних угідь ( World Wetlands Day)

Щорічно 2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь.

Цього року ми у 51-й раз відзначаємо річницю Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, яка підписана в іранському місті Рамсар. Завдання конвенції - привернути увагу до проблем водно-болотних угідь та раціонального використання ресурсів.

У 1971 році її підписали 18 держав, у 2000 році країн стало 119, сьогодні їх 160. Офіційна дата приєднання України до Рамсарської конвенції − 1 грудня 1991 року. Ще у 1975 році статус водно-болотяних угідь міжнародного значення було надано чотирьом водно-болотним угіддям України (Ягорлицька затока, Тендрівська затока, Каркінітська затока і Дунайські плавні) загальною площею 211 тис. га. Для нас, миколаївців, важливим є факт присутності у всесвітньому списку Ягорлицької затоки, що омиває береги нашої області.

29 жовтня 1996 року Верховна Рада України постановила визнати Україну правонаступницею СРСР щодо участі в Рамсарській конвенції. В 1998 році Бюро Рамсарської конвенції включило українські території до офіційного Переліку Рамсарських угідь. Так було започатковано формування в Україні мережі водно-болотяних угідь міжнародного значення. Наразі мережа водно-болотяних угідь міжнародного значення в Миколаївській області включає Тилігульський лиман (Миколаївська та Одеська області), Ягорлицьку затоку (Миколаївська та Херсонська області), що мають велику цінність як місце перебування птахів під час гніздування, зимівлі, зупинки на час сезонних міграцій.

Згідно списку водно-болотних угідь міжнародного значення, що був опублікований 2 лютого 2020 року на офіційному сайті Рамсарської конвенції, в Україні 50 водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення загальною площею 802 604 га. За кількістю комплексів, що входять до даного списку Україна разом із Францією займають 5 місце в Європі та 8 у світі.

На сьогоднішній день тема Всесвітнього дня водно-болотних угідь підкреслює важливість цих біотопів для забезпечення сталого розвитку людства та збереження біосфери в цілому.

Реалізація на практиці пріоритетів в напрямку збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об’єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, всього населення країни. Приєднавшись до цієї роботи, Ви зробите свій внесок у збереження та відтворення надзвичайно цінних для нашого майбутнього водно-болотних угідь!

273147399_347774884020150_558341782667428752_n