Всесвітній день ящірки

Всесвітній день ящірки (World Lizard Day).

Щорічно 14 серпня любителі дикої природи відзначають Всесвітній день ящірки (World Lizard Day). Джерело виникнення цієї дати точно невідоме. Відомо лише, що це свято було засноване групою ентузіастів вчених та любителів герпетологів.

Мета свята - змінити негативну суспільну думку про цих тварин.

Ящірки (Lacertilia) – одні з найчисельніших наземних хребетних. Більшість із них веде наземний спосіб життя, деякі живуть в ґрунті, піску, на деревах, скелях, біля лінії прибою. Вони мають найрізноманітніші, найдивовижніші форми, розміри і забарвлення шкіри. Серед ящірок є такі гіганти як комодський варан (Varanus komodoensis), довжина якого досягає 3 метрів, а маса 135 кг.

Найменшими ящірками на Землі є гекони. Зокрема, круглопалі гекони (Sphaerodactylus) мають довжину 3,5 — 4 см. Американський натураліст Д. Клінджел виявив на острові Інагуа (Багамський архіпелаг) круглопалого гекона (Sphaerodactylus) такого розміру, що він легко уміщався всередині знятого з пальця перстня. Невеликі розміри і в європейського листопалого гекона (Euleptes europaea) — лише 7 см.

Переважна більшість ящірок – хижаки, які харчуються будь-якою здобиччю, яку вони в змозі вполювати. Великі види харчуються хребетними, в тому числі ссавцями, птахами, зміями і дрібнішими видами ящірок, відомі і любителі равликів. Комахоїдні ящірки грають важливу роль як винищувачі шкідників сільського господарства. Багато видів можуть урізноманітнити раціон плодами і соковитою зеленню, але справжніх вегетаріанців не так багато.

На теперішній час момент відомо більше 6300 видів ящірок! Сьогодні це процвітаюча група тварин. Але через діяльність людини більшість видів стає рідкісними, а багатьом загрожує зникнення.

Колекція ящірок Миколаївського зоопарку налічує 20 видів. З них 3 види розмножуються, ми регулярно отримуємо потомство.

Нещодавно до нашого зоопарку прибув новий вид ящірки вухатий бананоїд (Platydactylus auriculatus).

На честь сьогоднішнього свята пропонуємо вам переглянути світлини ящірок нашого зоопарку!