16 липня - Всесвітній день змій

16 липня – Всесвітній день змій (World Snake Day).

Щорічно 16 липня святкують Всесвітній день змій (World Snake Day). Походження цього свята на сьогоднішній день поки не відомо. Проте, воно відзначається ентузіастами, які прагнуть зберегти дику природу в усьому світі з великим натхненням. Мета цього дня – допомогти людям дізнатися більше про цих рептилій і про те, який внесок вони роблять у світ тварин.

Змії – одні з найдавніших міфологічних персонажів. Наразі відомо близько 3400 видів змій, що мешкають від напівзамерзлої тундри до вологих джунглів екватора і більшості світових океанів. Змії є високоефективними хижаками і відіграють важливу роль у підтримці природної рівноваги. Змії також вражають тим, що вони мають доісторичне походження, тим самим повертаючи нас до минулого, коли на землі панували рептилії.

У грецькій міфології бог медицини Асклепій (у римській міфології Ескулап) з'являється у вигляді змії, яка врятувала народ від хвороби і смерті, він зображується з палицею, оповитою змією. Цей міф став прообразом емблеми медицини – чаші, оповитої змією, а також назви одного з видів змій – полоза ескулапова (лат. Zamenis longissimus), рідкісного і неотруйного, занесеного до Червоної книги України.

Змії мають найрізноманітніші розміри – від пітонів і удавів, які можуть сягати 10 метрів, до сліпозмійок, які можуть уміщатися на монеті. Також змії мають різноманітне забарвлення. Найдовша в світі змія – пітон сітчастий (лат. Broghammerus reticulatus).

Миколаївський зоопарк долучається до святкування Всесвітнього дня змій.

Загальна колекція змій нашого зоопарку налічує 20 видів, з яких: 11 видів пітонів і удавів, та 9 видів вужевих. У колекції змій нашого зоопарку отруйних видів немає.

На сьогоднішній день найстарішими зміями в Миколаївському зоопарку є: анаконда парагвайська (лат. Eunectes notaeus) – 21 рік, удав стрункий (лат. Chilabothrus striatus) – 22 роки й удав імператорський (лат. Boa imperator) – 26 років.

За останній рік у колекції нашого зоопарку отримано потомство від: полоза тонкохвостого (лат. Elaphe taeniura) і змії молочної Кемпбелла (лат. Lampropeltis triangulum campbelli). Ці види змій розмножуються вже не перший рік. А ще в цьому році було отримано потомство від пітона королівського (лат. Python regius) – це перший приплід за останні 10 років. Також дали приплід дві самки гондураської молочної змії (лат. Lampropeltis triangulum hondurensis). Це перший випадок розмноження даного виду в Миколаївському зоопарку.

З усіх змій фауни України в зоопарку зараз утримується лише полоз сарматський (лат. Elaphe sauromates).

Побачити колекцію змій Миколаївського зоопарку можна в приміщенні акватераріуму і в зимовому приміщенні відділу приматів.

Шанувальникам рептилій ми радимо звернути увагу на інформацію еколого-просвітнього змісту про змій нашого регіону і України, яка розташована на стендах у приміщенні акватераріуму.