Акція «Збережемо первоцвіти!»

Акція «Збережемо первоцвіти!»

Кожного року навесні, особливо активно напередодні свята 8 Березня, на наших вулицях і ринках з’являються торгівці, що продають букетики підсніжників, пролісків, голонасінника одеського та інших диких первоцвітів. Трохи пізніше ці самі підприємливі громадяни продають посадковий матеріал (цибулини, кореневища) дикорослих півників , горицвіту, тюльпану бузького, який вони викопали в природі. Як же не купити красивий недорогий букетик або кореневища, цибулини квітів, також зовсім дешеві?

Може не всі про це знають, але майже всі красиві первоцвіти, які ростуть в дикій природі, занесені до Червоної книги, і їх знищення (зривання, а тим більше викопування з коренем) карається законом. Ростуть ці квіти на ділянках, вільних від господарської діяльності людини, а таких з кожним роком стає все менше. Особливо страждають такі заповідні ділянки зараз, під час війни, коли безліч колись чарівних мирних куточків понівечені вибухами та пожежами. Тому кожна квітка – безцінна, а задля продажу їх знищують сотнями. Кожен з нас в змозі запобігти знищенню надзвичайно рідкісних рослин. Для цього достатньо ніколи не купувати дикі первоцвіти у сумнівних торгівців, адже попит буде породжувати пропозицію.

Пам’ятайте, що купуючи букети первоцвітів з дикої природи, а тим більше посадковий матеріал, ви стаєте співучасниками злочину!

Залиште дикі квіти в природі, а прикрасити ваше свято можуть і спеціально вирощені для цього рослини, придбані в спеціалізованих магазинах!