День тхора

2 травня відзначають День тхора (Ferret Day). Офіційно цей день стали відзначати з 2014 року. Ідея з'явилася за кілька років до цього у мешканки Нью-Йорка Керол Рош.

День тхора заснований з метою підвищення обізнаності людей про цю тварину.

Тхір (лат. Putorius Cuvier) — вид хижих ссавців роду Mustela родини Mustelidae. Обсяг фауни України включає два види тхорів:

Тхір лісовий, або темний (лат. Mustela putorius Lesson);

Тхір степовий, або світлий (лат. Mustela eversmanni Lesson);

Ці тварини мають охоронний статус.

Причинами зменшення кількості популяції тхорів є: нестача їжі за рахунок сільськогосподарської діяльності людини, затоплення нір талими водами та степові пожежі, а, головне, зміна умов навколишнього середовища.

В минулому в колекції нашого зоопарку утримувалися тхір лісовий та тхір степовий. На сьогоднішній день в колекції Миколаївського зоопарку немає рідкісних видів тхорів, але у нас ви можете побачити домашню форму тхора, яку ще називають фуро або фретка (лат. Mustela putorius furo). Ці спритні та симпатичні тварини отримали статус домашньої тварини приблизно 2500-3000 років тому. На полотні Леонардо да Вінчі «Пані з горностаєм», зображений саме домашній тхір, а не горностай,   такої версії дотримувався Вільгельм фон Боде (німецький історик мистецтва, колекціонер і музейний діяч, один із засновників сучасного музеєзнавства, роки життя 10 грудня 1845р. - 1 березня 1929, Берлін).

Тримали цих звірят для боротьби з гризунами. Походження домашнього тхора остаточно не з'ясоване. Поширеною є гіпотеза про європейське походження — від лісового тхора, яку підтверджують філогенетичні дослідження. За іншою з версій, він походить від прирученої форми чорного африканського тхора. Інші припускають, що предками фретки були степові тхорі, а одомашнили їх десь у Нижньому Надволжі або Південному Уралі. Існує багато кольорових варіацій домашніх тхорів.

Мешкає у нас пара домашніх тхорів - самець на ім'я Паша та самиця на ім'я Руфа. Принесли їх відвідувачі із своїх приватних колекцій. Побачити їх можна недалеко від вольєру з видрами.

Шановні відвідувачі! Ми закликаємо вас добре подумати, перш ніж вирішити утримувати вдома цих тварин, чи зможете ви взяти на себе таку велику відповідальність та забезпечити належні умови для їх проживання.

Тхір 

Тхір2