День захисту орланів

Сьогодні, 10 січня, відзначають День захисту орланів, який започаткували в США. Причиною послужила ситуація, що склалася навколо білоголового орлана, якого там називають «білоголовий морський орел». Цей птах в середині ХХ століття перебував на межі зникнення. Але завдяки багатьом природоохоронним заходам (повна заборона відстрілу, охорона гніздових ділянок, установка штучних платформ для гніздування і забороні використання пестицидів тощо) у 2007 році білоголовий орлан був виключений зі списку видів, що знаходяться під загрозою зникнення.

Метою Дня захисту орланів є підвищення обізнаності людей про важливу роль орланів та інших великих хижих птахів в природі, адже багато видів знаходяться в небезпеці через відстріл і браконьєрський вилов, використання пестицидів, зникнення місць проживання та полювання.

Цей день є актуальним і для України. Адже в нашій країні живе родич американського білоголового орлана – орлан-білохвіст. В Україні цей птах трапляється майже на всій території, поблизу водойм (боліт, озер, річок). Гніздиться вздовж Дніпра та його головних приток, на річках Сіверський Донець, Дунай, а також поблизу великих ставкових господарств у інших регіонах.

Орлан-білохвіст занесений до Червоного списку МСОП, Червоної книги України та Європейського Червоного списку (статус — рідкісний). В Україні головними чинниками загрози для орлана-білохвоста є лісогосподарська діяльність, браконьєрство, збільшення рекреаційного навантаження поблизу водойм, збіднення кормової бази, забруднення довкілля.

Чому б нам не наслідувати хороший приклад американців в справі збереження цих прекрасних птахів?!

Миколаївський зоопарк також утримує цих птахів. На сьогоднішні день у нас мешкає орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla) у кількості 8 особин та орлан білоплечий (Haliaeetus pelagicus), також у кількості 8 особин. Ці рідкісні види птахів не просто утримуються у нашому зоопарку, а ще й успішно розмножуються. Перший самець орлана-білохвоста з'явився в колекції Миколаївському зоопарку у 1991 році, у 1995 році до нас прибула самка, була створена пара, і через 10 років ми отримали перше потомство від цієї пари.

А от перші дві пари білоплечих орланів ми отримали у 1999 році по програмі розведення рідкісних та зникаючих видів тварин.

Орлани нашого зоопарку проживають у великих вольєрах округлої форми з куполоподібним дахом. У центрі вольєру знаходиться штучна гранітна скала, біля підніжжя якої розташований невеликий басейн. Гніздовий майданчик розташований на 7-метровій висоті, а на майданчику встановлено гніздо. В якості ґрунтового покриття використовується пісок. Навколо вольєру на зовнішній стороні росте дикий виноград. Співробітники зоопарку намагаються створити для птахів умови, максимально наближені до природних. Спеціалісти відділу орнітології декорують вольєри та постійно проводять збагачення середовища задля комфортного проживання птахів. Основу раціону орланів складає м'ясо (яловичини, курятини) або ссавці (миші, криси) та риба (прісноводна та морська). Один раз на тиждень влаштовується «голодний» день, коли корм не видається зовсім або згодовується 1/4 – 1/5 частини норми.

Забезпечуючи хороші умови утримання, поводячи просвітницьку роботу, і, головне, розмножуючи орланів, Миколаївський зоопарк робить значний внесок у справу збереження цих птахів.

А що може зробити кожна людина для збереження червонокнижних птахів? Наприклад, НЕ фотографуватися з червонокнижними птахами самим та поширити цю інформацію серед друзів та знайомих. Адже, якщо не буде попиту на бізнес «чорних фотографів»,то не буде і потреби у вилученні птахів з природи!

«Послуги фотографування» з дикими тваринами – це злочин, що карається законом.

Тож, долучаємось до цієї дуже важливої справи!

орлан1

орлан2

орлан3