Міжнародний день рисі

Міжнародний день рисі (International Lynx Day)

Сьогодні, 11 червня, весь світ відзначає Міжнародний день рисі (International Lynx Day). Вперше відзначати це свято почали з 2018 року з ініціативи європейського природоохоронного проєкту 3Lynx Project.

Започаткували цю традицію для того, щоб поширювати знання про дику кішку та порушити питання її збереження.

На даний момент існує 4 сучасні види рисі:

Євразійська або звичайна рись ( Lynx lynx ).

Іспанська або Іберійська рись (Lynx pardinus).

Руда рись(Lynx rufus).

Канадська рись(Lynx canadensis).

До фауни України належить європейська рись( Lynx lynx ).

Європейська рись ( Lynx lynx ) – красивий, граціозний хижак із сімейства котячих, вважається найбільшою кішкою Європи. Мешкає у великих лісових масивах, не відвідуваних ділянках з густим підліском, буреломом, болотистих місцях. В природі рись тримається там, де "когута не чути" - далеко від населених пунктів, у високогір'ї. Зустріти цього хижака в природних умовах дуже складно. В Європі чисельність цієї кішки налічує від 8 000 до 9 000 особин, з яких близько 2 500 — у Карпатському регіоні. В Україні — близько 500 особин. З 1994 року, коли рись включили до Червоної книги України та заборонили полювання, чисельність популяції тварини суттєво не збільшується, а про її життя досі відомо небагато.

Кожен хижак в екосистемі має свою нішу. У рисі — це регулювання чисельності гризунів, а також лисиць — переносників хвороб і паразитів.

Основними чинниками, що негативно впливають на чисельність рисей в Україні є:

• зменшення площі її оселищ — високогірних лісів, заболочених рівнин Полісся,

• негативний вплив людського господарювання, наприклад лісозаготівлі, туризму,

• зменшення кормової бази

• трофейне незаконне полювання (браконьєрство),

• недосконале законодавство у сфері запобігання та виявлення порушень правил полювання.

Миколаївський зоопарк традиційно вже багато років поспіль долучається до святкування цього вкрай важливого свята. Адже у нашому зоопарку рисі утримуються давно, мешкали вони ще на старій території зоопарку. А на новій території прожило вже не одне покоління рисей та народилося 69 дитинчат.

Мешкає у Миколаївському зоопарку самець Лукашка, який народився у 2008 році. Прибув він до Миколаївського зоопарку 27 травня 2009 року. Утримується в нас пара рисей Люпін та Забава, які народилися в нашому зоопарку. Також в зоопарку утримується самиця Зара, яка народилася 8 травня 2022року, її батьки Люпін та Забава. А також, рисеня, яке штучно вигодували на ім'я Прутя, його матусю звати Зара.

На честь свята співробітники зоопарку зробили предметне збагачення середовища рисеняти на ім'я Прутя, а всі відвідувачі, які завітали, мали змогу поспостерігати за його грайливою поведінкою. А ще, у відвідувачів була змога прослухати цікаву та пізнавальну інформацію про красивого та граціозного хижак із сімейства котячих, а маленькі гості із задоволенням розфарбували розмальовку «власного рисеня». Задоволеними залишились усі!

Утримуючи та успішно розмножуючи рисей наш зоопарк, робить свій внесок в збереження цих прекрасних тварин.

Пропонуємо переглянути фото рисей з архіву Миколаївського зоопарку.