Свято у Мурка

29 квітня 2021 року, свій день народження святкує зубр (лат. Bison bonasus) на ім'я Мурко. Йому виповнюється 12 років. Прибув іменинник до Миколаївського зоопарку 20.04.2010 року з Києва.

За характером Мурко урівноважена та спокійна тварина. Співробітники зоопарку розповідають, що ласкаво іменинника називають Мурчиком, таким чином демонструючи свою турботу та увагу до нього. Мурко ніколи не проявляє агресії до обслуговуючого персоналу, але й недбалого ставлення до себе теж не потерпить.

Мешкає наш іменинник із самицею Гаєю, що народилася 29.10.2009 року і приїхала 21.11.2013 року з Талліннського зоопарку, та їхньою дочкою Муреною, яка народилася 4 вересня 2020 року в нашому зоопарку.

Найулюбленіша їжа Мурка - восени жолуді, а влітку кавуни.

Зубри (лат. Bison bonasus) – це найбільші та найважчі тварини Європи. Вони зникли в дикій природі на початку XX століття і залишилися лише в зоопарках. У Червоній книзі їхній статус так і звучить – «зниклий в природі». У 1923 році в Німеччині у Франкфурті-на-Майні було створено Міжнародне товариство з охорони зубра, яке відшукало 56 особин, з них 27 самців і 29 самок.

Після закінчення Другої світової війни боротьба за збереження зубра оновилася. Так, у 1946 році зубрів стали розводити на території Біловезької пущі. У Польщі до цього часу збереглося 17 зубрів, які були зібрані в спеціальний зубровий розплідник. У 1948 році в Приоксько-Терасному заповіднику був також організований Центральний зубровий розплідник, де частина зубрів була переведена на напіввільне утримання.

Миколаївський зоопарк також зробив свій внесок у справу збереження зубрів. Цікавим є те, що за всю історію утримання та розмноження цих тварин у Миколаївському зоопарку народилося 15 зубренят.

Утримуючи у своїй колекції зубрів, Миколаївський зоопарк робить все можливе для   забезпечення їм гарних умов проживання, завдяки чому тварини добре себе почувають, мають гарний апетит, та успішно розмножуються.

Тож, завітайте до нашого зоопарку, щоб побачити на власні очі нашого іменинника та дізнатися ще більше цікавої та пізнавальної інформації про цю могутню тварину.

Мурка1