Тиждень поширення знань про амфібій

5-11 травня 2024 року відзначається «Тиждень поширення знань про амфібій». Миколаївський зоопарк приєднується до цієї важливої еколого-просвітницької акції і пропонує вашій увазі цікаві факти про амфібій.

Факт п’ятий: амфібії фауни України.

У фауні України спостерігається відносно невелика кількість цих тварин, всього два десятки видів земноводних. Серед них є представники безхвостих амфібій ( жаби, ропухи, райки ) та хвостатих амфібій (саламандри і тритони).

Деякі з них поширені по всій території України. Космополітами у межах нашої країни серед земноводних можна вважати три види – озерну жабу, зелену ропуху та звичайну землянку. Вони розповсюджені майже по всій Україні, за виключенням землянки, яка уникає гірських місцевостей.

Найбільше видове різноманіття амфібій спостерігається у Карпатах та лісових регіонах України, чи іншими словами – в районах з найбільшими кількістю річних опадів і відносною вологістю повітря. В посушливих степових регіонах, особливо на Лівобережжі, фауна земноводних різко збіднюється, а наземні амфібії (зелена жаба і землянка) ведуть майже виключно нічний спосіб життя і зустрічаються у більш-менш зволожених місцях – по долинах річок, біля водойм, серед лісової та лучної рослинності, а також у населених пунктах (парки, сади, городи тощо). Внаслідок посушливого клімату та острівної ізольованості досить бідною є фауна земноводних Кримського півострова.

Значна частина земноводних, що мешкають на території України, є рідкісними, занесеними до Червоної книги України. Серед них такі цікаві види амфібій, як кумка жовточерева, саламандра вогняна, тритони карпатський, дунайський та багато інших тварин.