Тиждень поширення знань про амфібій

Рубрика «Школа юного зоокореспондента»

5-11 травня відзначається Тиждень земноводних. Юні біологи зоопарку під час проходження заняття «Школи юного зоокореспондента» познайомились з одним з найцікавіших представників амфібій в Миколаївському зоопарку та написали власну статтю про цю тварину. Пропонуємо вашій увазі цікаву інформацію від наших юних зоокореспондентів.

«У колекції Миколаївського зоопарку є багато різних амфібій. Сьогодні ми познайомимося з прикрашеною рогаткою.

Родом ця амфібія з Південної Америки. Полюбляє вологі ліси по берегах водойм, болотисті місцини. Веде наземний спосіб життя. Активна вночі. Некваплива амфібія. Полює із засідки, доволі ненажерлива. Рогатка має дуже велику голову з широкими щелепами. Витягнуті і загострені верхні повіки утворюють своєрідні вирости над очима. Пальці передніх кінцівок вільні, задніх — з'єднані короткими перетинками. Спина вкрита щільним кістяним щитком. Спина цієї рогатки поверхня жовтувата або зеленувата, усіяна великими темними оливково-зеленими плямами з білуватою облямівкою.

Тераріум для амфібії у Миколаївському зоопарку оформлений у природньому стилі, з достатньо глибоким шаром субстрату. На дні торф, але у деяких випадках, якщо планується не часта зміна субстрату, на дно тераріума насипають гравій або керамзит, щоб вода швидше виходила та не застоювалася. У зоопарку прикрашених рогаток дві, але на експозиції є тільки одна така жабка. Мабуть, у когось виникло питання, чому жабок не саджають разом. Справа в тому, що у природі рогатки їдять собі подібних. Зустрічаються вони тільки у шлюбний період і тільки під наглядом. У природі все так само. Рогатки перебувають разом тільки для розмноження. Увесь інший час вони сидять на берегах річок або водойм та їдять все, що рухається. Тобто, вони можуть їсти інших таких самих рогаток і жабок інших видів, можуть з'їсти мишу, рибу або пташку. В них дуже міцна щелепа по типу капкана. Якщо у цю щелепу потрапить палець, то буде синець та навіть невелика кровотеча. В зоопарку рогатки не їдять інших жабок. По-перше, їх шкода. По-друге, є ризик заразити тераріумну рогатку якимось паразитами. А наслідки можуть бути незворотніми. Тому у зоопарку в раціоні рогаток жабок замінили на прісноводну рибу нежирних сортів, таких як товстолобик, карась або щука. Цю рибу чистять від луски, кишок та від великих кісток. Маленькі кісточки залишають, оскільки вони є джерелом кальцію. Рибу обов'язково заморожують на один-два тижні. Так вона стає м'якіше. Ще прісноводна риба може бути заражена гельмінтами, глибока заморозка їх вбиває. Один раз на місяць рогатці з пінцету дають одну новонароджену мишку як джерело тваринного білка та два годування - це риба.

На рогатку може полювати така сама жаба або птахи. У природі рогатку знайти тяжко, оскільки вона проводить увесь день закопавшись у грунт і видно лише ріжки та очки. Максимальний розмір прикрашеної рогатки сягає 300-500 грамів, а довжина 15-20 сантиметрів.»

Творча робота юних зоокореспондентів Струшляк Мілади та Гінжул Ольги. Фотографії Струшляк Мілади, Гінжул Ольги та Коваленка Олега.