Тварини-символи Нового 2024 року

«Дракони Миколаївського зоопарку» - так ми назвали серію просвітніх статей про тварин нашого зоопарку, присвячених символу Нового 2024 року.

Дату китайського Нового року визначають за місяцем. Він відзначається у другий молодик після зимового сонцестояння. Згідно з китайською астрологією, кожен рік має свою тварину-покровителя, свій колір і стихію. Прийдешній 2024 буде роком Зеленого Дерев'яного Дракона. Дракон вважається символом імператорської влади Китаю, тому дуже шанований китайцями. У східній астрології рік Дракона вважається дуже благополучним, оскільки ця тварина славиться як врівноважена, спокійна, але в той же час цілеспрямована і харизматична істота. Китайський Новий рік Дракона розпочнеться 10 лютого 2024 року і закінчиться 28 січня 2025 року.

Ми пропонуємо вашій увазі статті і світлини, що розповідають про справжніх драконів, що мешкають у Миколаївському зоопарку – ефектних ящірок з чудернацькими обрисами тіла, яскравим забарвленням, виразним поглядом. В кожній з статей, що ми публікуємо незадовго до настання року Дракона, ми розкажемо про одну із них.

Сьогодні ми розповімо про парусну ящірку або гідрозавра.

Мешкають ці досить великі, більше метра у довжину, ящірки на островах Південно-Східної Азії.

Значну частину життя цей «дракон» проводить біля води, за що і отримав назву «гідрозавр». Ящірка добре плаває, при небезпеці може стрибнути з дерев у воду і сховатися там.

На спині в неї є рядок загостреної луски у вигляді гребінця висотою 1 см, що робить тварину ще більш схожою на зображення міфічного дракона, а в основі довгого хвоста плаский шкірний гребінь, схожий на вітрило, який підтримується відростками хвостових хребців.

Харчується ящірка рибою, ракоподібними, комахами та їх личинками, безхребетними, фруктами, іншою рослинною їжею.

Завдяки своїм розмірам, яскравій лусці, гребінцю по спині, гострим пазурам і зубам вона має дуже ефектний, дійсно «драконячий» вигляд. Знайти цього дракона можна в тераріумах, що встановлені в теплому експозиційному приміщенні відділу примати.