Тварини зоопарку

Сьогодні ми хочемо розповісти вам про мешканців зоопарку, яких багато хто з наших відвідувачів навіть не помічає, а дарма! Ці звірятка дуже цікаві і заслуговують на вашу увагу! Тварини з великими різцями схожі на гризунів, особливо вони нагадують морських свинок, однак вчені стверджують, що їх найближчими родичами є …слони!

Капські дамани (Procavia capensis) – невеликі ссавці, що мешкають в Африці. Капські дамани населяють скелі, каменисті розсипи, останці або кам'янисті чагарникові пустелі. Притулок знаходять серед каменів або в порожніх норах інших тварин.

Дамани – дуже давні тварини, які виділені в окремий ряд. Філогенетично сучасні дамани найближчі до хоботних, з якими у них багато схожих рис в будові скелета і зубів (дамани мають навіть дещо схожі на слонячі зуби особливої форми, своєрідні «бивні», тільки дуже маленькі). А ще зверніть увагу на пальці на лапках даманів – чим не мініатюрні ноги слона!

Незважаючи на незграбний вигляд, ці звіри дуже рухливі, легко лазять по прямовисних скелях. Підошви завжди вологі через сильне потовиділення, що допомагає даманам лазити по каменях, — своєрідна будова стоп допомагає їм діяти як присоски. Харчуються ці тварини травою, листям, ягодами, фруктами, комахами. Живуть дамани досить великими групами. У даманів спостерігається розширений розподіл вібрисів, що покривають все тіло. Ймовірно, ці вібриси допомагають даманам орієнтуватися у тісних печерах.

У даманів погана терморегуляція, тому їм потрібно вилежуватися на сонці, збиватися в купки й залазити одне на одного, щоб краще зберігати температуру. Саме через слабо розвинену терморегуляцію в нашому зоопарку цих тварин можна побачити тільки влітку – з настанням перших холодів тендітних мешканців переводять в тепле приміщення.

Зараз же знайти цих цікавих тварин можна в вольєрі, що знаходиться недалеко від літнього вольєра для слонів, поруч з сурикатами.