Всесвітній день черепахи

23 травня, у багатьох країнах відзначається Всесвітній день черепахи (World Turtle Day) - тварини, яка символізує мудрість, багатство і довголіття. Це незвичайне свято зародилося в 2000 році за ініціативи Американського товариства порятунку черепах. Ця організація була заснована ентузіастами в 1990 році в Малібу (штат Каліфорнія, США) для збереження популяції черепах, що живуть в околицях міста.

Метою свята стало привернення уваги громадськості до проблеми загибелі великої кількості черепах через сусідство з людьми.

Останніми роками День черепахи відзначають не тільки в тих куточках земної кулі, де живуть ці тварини, а й у багатьох інших країнах світу.

Миколаївський зоопарк приєднується до святкування Всесвітнього дня черепах.

Колекція черепах нашого зоопарку налічує 27 видів, з яких суходільних 8 видів, водних 19 видів, загальна кількість 90 особин.

Найбільшою за розмірами черепахою у Миколаївському зоопарку є шпороносна черепаха (Geochelone sulcata), її вага сягає 24 кг, а довжина пластрону 45 см. Найменшою за розмірами черепахою є черепаха південноамериканська кільова (Rhinoclemmys punctularia) її вага сягає 311г, а довжина пластрону 12см.

Колекція черепах Миколаївського зоопарку також славиться своїми довгожителями, такими, наприклад, як черепаха промениста (Astrochelys radiata) 1983 року народження. Цей самець, не дивлячись на свій поважний вік, активно шукає собі подругу. Старожилом є також черепаха індокитайська (Cuora galbinifrons), 1998 року народження, та черепаха шабуті (Chelonoidis denticulata), 1996 року народження.

На початку 2021 року колекція черепах у нашому зоопарку поповнилася новим видом. 15лютого за обміном від приватної особи поступив вид черепахи мата-мата (Chelus fimbriatа). Ця черепаха на сьогоднішній день є і наймолодшою в зоопарку, адже народилася вона 15.09.2019 року.

Зазвичай з кінця весни до середини осені суходільних черепах висаджують в літній вольєр. В літньому вольєрі регулярно проводиться кормове збагачення черепах: способи подачі кормів чергуються (на блюдах, підвішені на дроті та пластмасовій каруселі, насаджені на вертикально встановлені металеві прути), корма пропонуються в тертому вигляді, різаними крупними шматками, або нерозділеними пучками (салат, свіжа зелень).

Сьогодні, на честь тематичного дня, юні біологи Миколаївського зоопарку в якості подарунку для черепах підготували вітамінний тортик зі свіжої зелені кульбаби, зірочника, з бутонами робінії. Співробітники акватераріуму додали до цих ласощів шматочки м’яса, риби, морепродуктів. Таким вітамінним коктейлем ми і почастували винуватців свята.

У зв'язку з пізньою та прохолодною весною черепах поки ще не висадили до літнього вольєру, тому побачити їх можна на експозиції у приміщеннях відділу Аватераріум та в зимовому приміщенні відділу Приматів. Ми чекаємо на вас.

Черепахи Черепахи3 Черепахи2