Всесвітній день шимпанзе (World Chimpanzee Day)

14 липня - Всесвітній день шимпанзе (World Chimpanzee Day)

Щороку 14 липня весь світ відзначає Всесвітній день шимпанзе (World Chimpanzee Day).

Вважається, що шимпанзе є найближчими родичами людини, але вони все ж були невідомі в більшості країн світу, поки Чарльз Дарвін не написав про них в 1856 році. І тільки через століття люди стали впізнавати цікаві факти з життя цих приматів. «Першовідкривачем» таємниць шимпанзе стала доктор Джейн Гудолл (Jane Goodall), яка почала вивчення цих людиноподібних мавп в національному парку Гомбе Стрим 14 липня 1960 року. Знаменний день отримав назву «Міжнародний день шимпанзе». У 2018 році назву змінили на «Всесвітній день шимпанзе».

Метою цього дня є підвищення обізнаності людей про важливість цих дивовижних тварин у дикій природі, збереження довкілля й запобігання нелегальній торгівлі дикими шимпанзе.

В останні 20-30 років спостерігається швидке скорочення популяції шимпанзе. Це пов'язане з руйнуванням і деградацією їх місця існування (масштабні лісозаготівлі), браконьєрством заради видобутку м'яса і нелегальної торгівлі дитинчатами. Останнім часом великою загрозою популяції шимпанзе стали інфекційні хвороби. Справа в тому, що шимпанзе сприйнятливі до людських захворювань, і в зв'язку з ростом контактів між ними і людьми відбувається збільшення кількості випадків зараження.

Усього в природі існує два види шимпанзе - шимпанзе звичайний (лат. Pan troglodytes) та бонобо (лат. Pan paniscus). І кожен вид потребує охорони і захисту.

Миколаївський зоопарк приєднується до святкування цієї події.

У нашому зоопарку утримується група шимпанзе із 5 особин. Очолює групу найстарша самка на ім'я Амбі - їй 53 роки, нижче по соціальному рангу: 23-річна самка Аліті та троє її дітей, народжених у нашому зоопарку: Чіліна (2008 р.н.), Раміна (2012 р.н.), Шерман (2016 р.н.). Сім'я дружня, практично всі беруть участь у вихованні дітей. Аліті - відповідальна та турботлива матуся, завжди слідкує за своїми дітьми. У процесі перегону своїх родичів з одного вольєру до іншого вона допомагає співробітникам зоопарку, дивиться, щоб діти вчасно перейшли куди треба.

Найулюбленіша їжа в родині шимпанзе – солодкі фрукти: банани, фініки та інжир.

Ми щиро вітаємо нашу родину шимпанзе з цим чудовим святом та запрошуємо на літню прогулянку до Миколаївського зоопарку.